Божидар Лукарски подаде оставка. „Това е морален акт“ – заяви той

Председателят на СДС Божидар Лукарски подаде оставка заедно с цялото ръководство на партията заради резултата от изборите коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“, в която участва СДС.

„Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет (НИС)“, заяви Лукарски днес.

Оставките ще бъдат депозирани пред Националния съвет на партията на 4 април, когато ще бъде избрана и дата за отчетно-изборна конференция на СДС.

Самият Лукарски не е обмислял дали отново ще се кандидатира за председател.

Дали Реформаторският блок ще остане в този си вид, ще се обсъжда на заседанието на Националния координационен съвет на коалицията утре.

„Винаги всичко е възможно“, заяви Лукарски в отговор на въпрос дали след това заседание може да дойде и краят на Реформаторския блок.

Божидар Лукарски не се ангажира дали и останалите лидери в Блока ще подадат оставка. Той посочи, че това е негово лично решение и морален акт, свързан както с носталгията по миналото на партията, така и с нейната история: „Винаги така се е случвало с председателите на СДС, когато е имало подобни изборни резултати“.

По думите му „шамарът от вота“ е довел до това 300 хил. десни избиратели да останат непредставени в парламента, а на всички е ясно, че са необходими обединителни процеси вдясно.

За настоящата ситуация вина имат всички формации от РБ, смята Лукарски.

След като ДСБ на Радан Кънев, НПСД на Корман Исмаилов и Гражданският съвет на РБ напуснаха Реформаторския блок, останалите в него партии СДС на Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и БЗНС на Николай Ненчев се коалираха с „Глас народен“ на Светльо Витков. Обединението получи подкрепата на 3. 06% от избирателите и няма да бъде част от следващия парламент.

Новата партия „Да, България“ на бившия правосъден министър Христо Иванов получи 2.88%, а „Нова Република“, в която участват ДСБ, Гражданският съвет и други организации финишира с 2.48%.

Лидерът на „Нова Република” и ДСБ Радан Кънев подаде оставка още в понеделник. Председателят на „Да, България“ Христо Иванов обаче не смята да прави това, тъй като отчита спечелите над 100000 гласа като сериозен успех за краткото време, което имаше учредената му през януари партия.