Богоявление в Драгушиново

В неделя от 10:30 ч. до 12:00 ч.

Църковното настоятелство при храм „Свети Теодор Тирон“ с. Драгушиново и кметство село Драгушиново, канят жителите и гостите на Драгушиново на големия православен Християнски празник Богоявление – Йордановден („Топеница“), на 6 януари от 10,30 часа до моста на река Искър.
*******
Богоявление е един от най-светлите и значими Християнски празници.

Според Светите Евангелия, предтечата на Иисус Христос и последен старозаветен пророк Йоан Кръстител, призовавал към покаяние и изповядване на греховете и кръщавал людете във водите на река Йордан, защото наближавало идването на царството Божие, носено на земята от Божия син, който бил призван да кръщава не с вода, а с Дух и огън. Иисус Христос бил на 30 години, когато отишъл при Йоан Кръстител за да получи своето кръщение. Йоан Кръстител, казал че е недостоен, но Го кръстил, а небето се отворило и Свети Дух сFB_IMG_1546520753186лязъл, превъплътен в гълъб върху Иисус Христос. Старозаветните пророчества се сбъднали.
*******
Народното християнство в Драгушиново е наситило този голям християнски празник със скрита символика и уникални ритуали. На Богоявление новозадомените невести, водени от своя девер, (брат на съпруга им или близък негов родственик), биват ритуално къпани (топени), във водите на река Искър за да бъдат здрави и имат много хубави и здрави деца – Християнчета.

Чрез този ритуал те символично се отказват от старото, олицетворявано в народната памет от спомена за езичеството, от онова което ги е свързвало с родители и род чрез зова на кръвта и приемат чисто по Християнски духовното родство с новото семейство, към което са призвани да принадлежат во веки…
*******
Този празник се честваше в Драгушиново и по времето на атеистическия комунизъм, когато почти навсякъде в България хората се страхуваха да показват открито своята традиционна Християнска идентичност.
След 10 ноември 1989 г. и тази толкова дълбоко вкоренена и вечна Християнска традиция в Драгушиново, бе иззета от общинските власти в Самоков и пренесена 2-3 километра по-нагоре по течението на Искъра – в „града на Първата българска комуна“.

От кметството и други местни жители на село Драгушиново

/сн. арх. „Самоков инфо“ и на кметство с. Драгушиново/