Близо 6 бона за конкурс през септември

 

Фондация „Малък Зограф“ организира детски конкурс за дървопластика. В конкурса могат да участват деца от приложните училища и всички с оригинални идеи от  11 и 12 клас. Необходимо е да подготвят графичен или пластичен модел на проекта. Няма ограничение по отношение на стилови предпочитания, тематичен и сюжетен избор, форма и начин на показване на произведението. От всички участващи проекти жури с председател проф. Анна Бояджиева- зам.-ректор на НХА ще подбере четирите най-добри. Техните автори ще бъдат поканени да реализират пластиките от дърво в размер от 50/50/150см до 80/100/200см  от 07. 09 2015г. в рамките на седем календарни дни. Творчески и технически ръководители ще помогнат на учениците при реализацията в материал. Организаторите осигуряват хотел, дневни, пътни, дървен материал, дърводелска работилница. На официалното закриване на пленера авторите ще бъдат наградени със сертификат и подаръци. Най-добре реализираният проект ще получи отличие от Община Самоков и парична премия от 200лв. и ще бъдат експонирани на различни места в Самоков.

На майската сесия на Общински съвет бе гласуван бюджет за конкурса – 5 950лв. Съветниците извадиха средства от бюджета за организиране празника за Осми март, Тодоровден и др., за да обезпечат провеждането на конкурса. От Тодоровден и Поклади бяха извадени 1146 лв., от Трети март 1 280лв. , от Осми март – 323лв., от Първи юни 500лв. т.н.

Фондацията има за цел да съдейства за духовното, интелектуалното и професионално израстване на децата чрез изящното и приложно изкуство. Художничката Пенка Боянова е почетен президент на Фондацията. Тя е учредена е на 27.04.2012 г.