Благотворителна изложба за Асен Тотев събра 2 000лв., трябват 100 000

Дни преди Коледа се състоя благотворителна изложба в помощ на Асен Тотев. Организатори на изложбата бяха Бубо Стамболийски и Боряна Димова.

Събраната сума от изложбата е 2 106,20лв. „Благодаря на всеки, който дойде на изложбата! Благодарим и на тези, които ни подпомогнаха с картини, кетъринг и още безброй други неща“ – коментира Бубо Стамболийски.

Както писа сайтът „Самоков инфо“ 100 000лв. са необходими за операция и лечение на Асен.

„Средствата са за операцията, за операцията на донора, за медикаменти и за престоя в болницата“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ майката на Асен, Живка. „Дата нямаме, защото не сме готови със средствата“ – добавиха още близките на Асен.

Операцията ще бъде в Турция. „Внесли сме всички документи и лекарите ще стартират лечението, когато внесем парите. Надяваме се Асен да бъде в кондиция, защото това е втора трансплантация, първата беше преди девет години“ – споделиха още близките на Асен Тотев.

Преди девет години майка му е била донор, на наскоро се появили проблеми, бъбрекът се стресирал и отказал да работи. „Нещата тръгнаха назад, той е работил като шофьор, средствата, необходими за лечението са непосилни за семейството. За съжалание в България системета за намиране на донори не работи. Има добри лекари, но липсват донори“ – казаха близки на Асен.

„Надяваме се да успеем, не губим надежда. Тогава, при първата операция, се беше родило детето му, което сега, на 10-ти януари, ще стане на десет години. Сега Асен живее за детето и се бори“ – сподели Живка Тотева. „Даваме му кураж, и той на нас…“ – добавиха още близките му.

Бубо Стамболийски организира за пореден път благотворителна изложба. Преди години в каузи в помощ на деца и възрстни в беда са били с Мелани Пиргова, която в момента следва медицина.

Бубо Стамболийски и Боряна Димова са трети курс студенти по право в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Решихме да органзираме изложбата, защото видяхме, че напоследък има все повече хора, които се нуждаят от средства, за да живеят, буквално. Асен не го познавам лично, за него и необходимостта от помощ и подкрепа, разбрахме от соцалните мрежи. Понеже му трябва много голяма сума, решихме, че повече хора трябва да се включат и да помогнат. Първата му операция е правена в болницата в „Лозенец“, тогава майка му е била донор, но се е оказало, че бъбрекът след години спира да работи“ – сподели пред „Самоков инфо“ Боряна Димова.

„Свързах се с близките му и с мои познати, приятели, с художници. С Боряна организирахме изложбата. В последните дни се включиха доста художници с дарени картини. Много ни помогна Иван Шуманов, който ни даде стативи, помогна ни с подреждането и ни ориентира за цените. Свързах се и с моята учителка от ученическите години, Лалка Чавдарова. С нея задвижимхе също нещата, предоставиха картини нейни ученици, включи се и директорът на ОУ „Христо Максимов“ с рисунки на ученици, ученици от Долна баня – също с рисунки, Мария Галчева с рисуки на ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, включи се и моя братовчедка, която също рисува – Надежда Узунова, има много картини на момиче, което е завършило НХА и в момента учи магистратура във Виена, специалността й е „Реставрация“, реставрира църкви. Тя дари много свои каритини. Надяваме се да помогнем“ – сподели Бубо Стамболийски.

Десислава Стоянова