Би Ти Ви с репортаж за сметищата около Самоков

По сигнал на самоковци днес сутринта БиТиВи направи репортаж в Самоков заради бунищата около града и селата. В сигнала са визирани конкретно сметищата по пътя към Драгушиново и Шипочане. На въпросите на отговори кметът на Самоков, а репортажът бе излъчен днес сутринта.

„Приятели, приложените по-долу снимки са от две публикации свързани със едно от незаконните сметища в града ни. Първата снимка е от наш пост от 13.10.2019г., в който за засегнахме проблема и изложихме и някои факти. Вторият – е на Община Самоков от днес – 07.4.2020г.

Шест месеца след публикацията ни Общинската управа ни информира, че за пореден път се харчат едни пари, събрани от данъците ни, за да се изчисти терена. Освен това, разбираме, че се предпиемат и нови мерки в “борбата“, а именно:
1. Поставяне на табели, че било забранено изхвърлянето на боклук.
2. Поставяне на камери за видеонаблюдение.
3. Съдействие от полицията.
Екипът на „Спаси Самоков“ ще си позволи да направи кратък коментар на посочените мерки.
Първо, всеки един адекватен човек, който не страда от сериозни умствени заболявания би следвало да знае, че в 21-ви век боклукът се изхвърля на обозначените за това места. Второто ни притеснение се изразява в невъзможността на голяма част от извърлящите да прочетат таблите по простата причина, че те са неграмотни и следователно не могат да четат.
Второ, предложенито за поставяне на видеокамери и постоянното наблюдение от човек беше направено в нашата публикация, която сме прикачили. Надяваме се, че камерите ще бъдат с добри параметри и ще позволят безпроблемното установяване на самоличността на извършителите, а не да се наложи да слушаме оправдания за лошото качество на картината и последвалата невъзмоцност за разпознаване. Бихме посъветвали да се закупят камери с нощно набюдение, които да позволят заснемането и на среднощните нарушители.
Трето, всеки полицай изпълнявайки служебните си функции е длъжен да глоби всеки, който бъде видят от него да извърля боклука си на непозволени за това места. По-голямата част от екипа ни сподели, че е ставил свидетел на това как полицейска кола минава покрай разтоварваща каруца. Дано служите на реда бъдат запознати с правомощията, които законът им дава и започат да изпълняват функциите си съвестно. Ако няма кой да разясни на служителит правата им, бихме организирали семинар, на който да ги запознаем с предоставените им от закона възможности и задължения.
Искаме да споделим радостта си, че местната власт е предприела част от меркити, които сме предложили. Ще се радваме да ни потърсят за други предложения. Първата ни цел е справяне с проблемите в града, а след това критикуване на местните управници. Пред екипа ни възникна още едно притеснение относно задълженията на собствениците на чстни имоти да изчистят чуждия боклук и задълженията им да ограничат достъпа до тях. Не сме сигурни, че законът позволява на органи да задължават граждани да ограждат имотите си, тъй като границите им се определят от правото им на собственост, а не от поставените заграждения. На мнение сме, че всеки собственик има правото да търси обезщетебие от всеки, който изхвърля в притежаваният от него имот.
На последно място в този пост, ще споделим с вас реалната безполезност на глобите, които засягат имуществото на нарушителите. Голяма част от тях са хора, които живеят на социални помощи, нямат постоянен доход и не разполагат с движимо и недвижимо имущество. Накрая се получва така, че наложените глоби остават несъбрани, поради факта че не съществува секвестируемо имущество, срещу което може да бъде насочено изпълнението по събиране на глобите.
Получихме информация, че на 08.04.2020г. екип на БТВ ще заснеме сметището и ще даде думата на местни жители и на Кмета на Общината. А ние продължаваме да следим проблема.
#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ“ – написа в сайта си екипът на „Спаси Самоков“. Очакването е да се вземат мерки, макар че е ясно, че ще се срещнат трудности. Досегашните местни власти не успяха да се справят със сметището до бившото „Любчо Баръмов“. Преди години на същото място и по същия повод там се проведе диспут, организиран от местна медия. По това време кмет на Самоков беше Анегел Немов. Като фактор за проблема бе посочен манталитетът на самковоци, които изхвърлят смет където им падне, включително и окололо ливадите в селата. Друга причина за бунището е липсата на контейнери в махалата.

Следва продължение по темата.