“Белчин Гардън” собственост на червени функционери

Ивайло Първанов, син на Георги Първанов – Гоце и сестрата на червения депутат Кирил Добрев – Мариана Добрева са придобили петзвезден спа-хотел в Кюстендил за 7.5 млн. лева, разкри репортаж на бТВ.

Синът на президента обяснява произхода на парите за покупката на петзвезден хотел със заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Фирмата има само три осигурени лица и по-скоро скромни приходи от продажби за последните години. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 хиляди лева. За 2014 приходите са 191 хиляди лева. Откъде са средствата за многомилионен заем за Ивайло остава загадка. Но не е тайна, че

АЙВИ-СМ обслужва и спа-хотела в Белчин

От изтекла кореспонденция на депутата Кирил Добрев става ясно, че луксозният хотел “Белчин Гардън” е построен под негово ръководство – от основите до ключ. С Добрев се съгласува всичко, вкл. цвета на мокета и цените на туристическите пакети.

Съгласувателни писма за цените на пакетите в хотела, изпратени от управителя Петър Иванов до Кирил Добрев, разкриват, че сървър на фирмата АЙВИ-СМ mail.ivy-sm.com обслужва и електронната поща на хотела

Откуда деньги? От обръчите около Южен Поток?

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Жекова Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева тя състои в борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел. Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд са Ивайло Първанов и Калин Рогачев. Свързаността между АЙВИ във всичките си разновидности и СТРИМОН е повече от очевидна.

По-рано АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС е била собственост на Елена Харизанова, доверено лице на Кирил Добрев, която върти контролираните от него фирми. В изтеклата кореспонденция на Добрев откриваме и как се финансира въпросната фирма: от партията – майка с договори за пиар и издателска дейност свързана с партийния живот , но също и от обръча от фирми около БСП, като небезизвестната ПОНС ХОЛДИНГ на Милко Милков.

ПОНС беше една от фирмите, избрана при правителството “Орешарски” да строи неслучилия се проект “Южен Поток”, редом с фирмите контролирани от Делян Пеевски. ПОНС обаче гравитира и около бургаския кмет Димитър Николов (ГЕРБ) и е основен участник в далаверата със земите на къмпинг “Корал”.

Ето как, капка по капка в партийното джакузи, 27- годишният Ивайло Първанов е събрал милионите за спа-хотел с няколко басейна.

 

Най-мощните стратези на столетницата са парцелирали и разделили по братски едно от най-красивите самоковски села – Белчин бани.

Тук собственикът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов е издигнал разкошен палат по образец на звездите от Лас Вегас. Негово дело са басейни, крепостни стени, хотели, построени с лични и европари.

На 100 м от главното шосе в селото същия палат е построил и Георги Мальов, директор на ГУСВ. До неговото владение в цялата си прелест отвори врати тузарски хотелски комплекс, в който шетат експрезиденската двойка Зорка и Георги Първанови. Комплекс „Белчин Гардън” е за милиони левове с невероятния си интериор, обзавеждане, дебели червени килими и уникален мрамор, вътрешен и външен басейн. По документи хотелът не се води на нейно име, а на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов. Всички до един жители на Белчин баня, общо 300 души, свидетелстват, че комплексът чудо е именно на Зорка Първанова.

Още на влизане в курортното селище всеки попитан къде е тузарското здание, отговаря: „Ааа, на Зорка хотелът е ей натам – към горичката”. Местните нямат съмнение кой е собственик на „Гардън” и обясняват, че суперлуксозната СПА почивна база е построена преди около година. Хората разказват, че хотелът се върти от червения депутат Кирил Добрев и от големия син на Георги и Зорка Първанови – Владимир.

Всичко в хотела е суперлуксозно, има външен и вътрешен басейн. Цените пък са като в Брюксел. Кафето и сокът са по 6 лева, а ползването на външния басейн струва 12 лв. Отделно обаче се плаща за шезлонг, чадър и други екстри. Касовата бележка от питиетата пък показва коя е фирмата – собственик на хотела. По документи базата се стопанисва от „Тера Инвестмънт” ООД. Според коментарите обаче апартаментите всъщност са на Георги Първанов и са му подарени от оръжейния търговец Петър Манджуков. Информацията за апартамента е на журналиста Иво Инджев, която той разтръби, преди да го уволнят от бТВ преди 5-6 години.

Село Белчин е скътано в живописната Самоковска котловина, само на 10 км от Самоков, с 337 жители. Не съм партиен член. Мен партии не ме интересуват, с подкрепата съм на БСП, разказа за благоденствието на жителите Венета Балабанова – кмет на с. Белчин. – В селото се направи доста за развитието му. Като начало на първи юни 2012-а беше първата копка на водопроводна, канализационна мрежа, изгради се пречиствателна станция по ОП „Регионално развитие на селските райони” на стойност 4,5 млн. През септември беше завършен проектът, даже направено и асфалтирането.

Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой”.

Четиризвездният хотел „Гардън” е по западен маниер, супер лукс. Тук, в Белчин, където и да копнеш на метър дълбочина, извира топла минерална вода. Благословено и блажено място. Чести посетители са бившата президентша Зорка Първанова и нейни приближени. Собственост е на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов, каза кметицата и добави:

„Кой е собственикът на комплекса, аз лично не знам, спрягат се различни имена. Важното е, че е много красиво, а кой е собственикът – няма значение. Нашето население е застаряващо. Хората в работоспособна възраст са заети и работещи. Най-много допринася за развитието на селото и помага директорът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов. Абсолютно за всичко насреща е той. Това е неговата мечта и за крепостта, и за селото като цяло, с неговите възможности той вижда нещата поне сто години напред. Той и цялата му фамилия също. Центърът на площада е оформен с негова помощ. Въпреки това има проблеми от всякакво естество. Като съградиш едно нещо, поддръжката е трудно нещо, още повече като населението е застаряващо. Просто при нас кипи денонощна работа, но има и безработни“.

Източник: Бивол и Миг нюз инфо