Белоискровци се проявиха до Каракашевото езеро

Културата на самоковци отново се обсъжда усилено в социалните мрежи. Темата е актуална заради гръмките купони в Рила, Боровец и Седемте рилски езера. „Природата носи спокойствие и са смешни купонджийските набези в нея“ – коментират планинари. „Тъпани, гайди и хора в езерата… – това може да се случи само в бг територията“ – иронизират туристи.

Коментарите са по повод вестта от пресцентъра на ОДМВР – София, че самоковски полицаи са задържали двама криминално проявени и осъждани мъже с незаконно притежавано огнестрелно оръжие, че и боеприпаси.

Около 13.30 часа на 4 август служители на РУ- Самоков предприели проверка по получен сигнал от паркова охрана за съмнителни мъже в местността „Каракашево езеро“, в раницата на единия от които имало огнестрелно оръжие.

Полицейските служители установили самоличността им – криминално проявени и осъждани мъже, на 39 и 40 години, от село Бели Искър. В раницата на единия са установени и иззети дървен приклад за пушка, метална цев, заглушител, оптичен мерник, два пълнителя, единият от които с четири патрона и три кутии, съдържащи общо 70 боеприпаса.

Мъжете са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 от НК под наблюдението на Районна прокуратура – Самоков.
В коментари планинари поздравяват полицаите за свършената работа и призовават да се подават сигнали за нарушения сред природата – шумни купони, лов на кози и други диви животни, за всички, нарушаващи правилата заради любовта си към пастърмата и бабаитлъка.

Браво на парковата охрана на НП Рила и МВР Самоков! Браво и на неизвестния, подал сигнала! Бъдете граждански активни! Само така може да се напълни планината с диви животни! Ловът в Националните паркове е строго забранен. Всеки човек с пушка е бракониер. Подавайте сигнали на тел. 112, за да има диви кози и елени в планината!“ – призовават в социалните мрежи.