Атанас Скатов представя книгата си „Лхотце и Еверест“

Д-р Атанас Скатов ще представи книгата си „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх“ на

27 май 2019 г., 18:30 часа
Столична библиотека, Американски център, София, пл. „Славейков“ № 4А

„Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган“

„Тази книга не е пътепис. Това е книга за могъществото на човешкия дух. Тази книга е за всички нас, които никога да няма да съберем сили и смелост да се изправим пред подобни предизвикателства и да достигнем до места, където природата е безмилостна, а смъртта дебне на всяка крачка.

Тази книга задава най-важните въпроси: докъде се простират мечтите ни и на какво сме способни, за да ги осъществим.

За Наско Скатов върховете не са просто метафора. Те са неговият път, цел, смисъл, вдъхновение. Сигурен съм, че когато не е в планината, ги сънува.

Вероятно хората, които тръгват по тези нечовешки пътеки към най-недостъпните върхове, имат различна мотивация. Това, което ме кара да се възхищавам на Наско, е фактът, че той е човек с кауза. Човек, който се опитва да прави неща, по-големи от него. Човек, който не просто разказва за постиженията си, а постоянно ни напомня колко важно е да живеем в мир с природата и да пазим това, което е останало от нея.

Докато четях тази книга, през цялото време си представях как Наско стои върху острите ледове, слуша свирепия вой на ветровете и гледа към върха – един малък човек, застанал пред страховитата мощ на планината.

И през цялото време чувах гласа му.

Честният глас на един човек, който много добре знае какво означават думите „нека Силата бъде с теб“ – споделя Иво Сиромахов

„… Притежаваш силата да покажеш на хората, че невъзможни неща няма. Да погледнат отвъд границата и да осъзнаят, че човешкия дух и възможности са необятни! Благодаря ти за най-ценния подарък – да повярвам в себе си. Никога преди не съм била по-силна и уверена в силата и способностите си. Заедно с теб – винаги напред и нагоре!“ – Мария Кабаиванова, Пловдив

„Вдъхновението, почерпено от Вашите книги, личните послания и пожелания във всяка от тях, ми помогнаха да осъществя една бленувана мечта – да се изкача на връх Джангал. Очаквам с нетърпение следващите Ви книги за още вдъхновение и реализирани мечти!“ – Нели Александрова, Варна

Д-р Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 година в град Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в Аграрен университет, Пловдив, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.

До 2012 година Атанас Скатов не се е занимавал с физическа активност повече от 15 години. От началото на 2012 преустановява напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува.

От 2013 до 2019 година Атанас Скатов участва в 17 експедиции по света и изкачва успешно 14 върха. Той става първият веган в света, който е и:

• Първият българин изкачил Седемте континентални първенци на планетата – Seven Summits;

• Първият българин изкачил връх Еверест, 8848 м, по северния и по южния маршрут, 2014 и 2017 г.;

• Първият българин изкачил най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце през май 2017 г. за 5 дни и 12 часа;

• С най-бърза експедиция в света на връх над 8000 метра – връх Макалу, 8481 м, за 94 часа;

• Първият българин атакувал 3 осемхилядника за 23 дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;

• Първият българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г.;

• Първият българин участвал в 17 експедиции за 6,5 години, като 8 от тях са на върхове над 8000 метра;

• Първия веган в света изкачил връх над 8000 метра солово и без употреба на изкуствен кислород – връх Чо Ою, 8201м, на 13.05.2018 година.