Атанас Скатов дава пресконференция за новата експедиция

Алпинистът Атанас Скатов кани журналисти и заинтересовани от изкачванията му на пресконференция. Тя ще се състои на 27.03.2019 (сряда) от 11.30 ч. в залата на „Пресклуб България“ – Централен вход на национален стадион “ Васил Левски” – етаж 2.

„Ще оповестя плановете си за 2019 година. Кои върхове ще изкача, как, с кого, кога тръгвам и каква стратегия ще използвам. Как протича подготовката ми и как ще достига информация за хода на експедициите ми до журналистите и всички заинтересовани, с помощта на кого са възможни тези експедиции и кой застава зад моята каузата“ – съобщи днес вечерта алпинистът.
Както преди дни писа сайтът „Самоков инфо“ алпинистът Атанас Скатов тръгва към нова експедиция, през април ще направи опит за изкачване на третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м). Той обяви, че не е проучвал осемхилядника. „Аз не обичам да проучвам върховете предварително. И сега е така – не съм го проучвал. Искам да отида и да усетя всичко сам. Всичко зависи от времето, дали планината ще те допусне“, каза Скатов пред медии.

„Това ще бъде 17-а ми експедиция. Никога не можеш да бъдеш в максимална степен подготвен, винаги може да има изненади. Но трябва да се мисли позитивно и вярвам, че всичко ще бъде идеално и ще успея“, каза още той.

Според него Канчендзьонга е опасен връх. „Смятам да се катеря без употреба на изкуствен кислород, което допълнително прави експедицията още по-трудна“, заяви Скатов.

Скатов вече е изкачил шест осемхилядника, два пъти е бил на Еверест. Стремежът му е да изкачи всички 14 осемхилядника. Намерението му е след Канчендзьонга през лятото да се насочи към други два осемхилядника. Скатов подчерта, че му е много трудно да търси финансиране и благодари за подкрепата, която е получил от есента насам.

На 21 май 2014 г. Боян Петров стана първият българин качил Канчендзьонга.