Асоциация „Онгъл“ започва проучванията си в Самоков

Започват юбилейните тридесети археографски, етноложки и изкуствоведски проучвания на Асоциация „Онгъл” в Самоков и самоковските села с подкрепата на Община Самоков и местното Архиерейско наместничество. Те се извършват с разрешението на Софийска Света митрополия – уточниха за читателите на сайта „Самоков инфо“ от Асоциацията.

Както е известно, археографията включва описание на старопечатни книги, създадени до 1900г. В понеделник секретарят на Асоциацията д-р н. Росен Малчев и и доц. д-р Константин Рангочев ще обсъдят с отец Михаил Колев – Архиерейски наместник, в библиотеките на кои църкви да се проведе проучването.

Освен археографските проучвания, ще се проведат и етноложки на територията на Самоков и в селата от горното поречие на река Палакария – уточни Росен Малччев. Сред тях ще бъдат Ярлово, Ковачевци и Алино. В тях ще се търсят потвърждения на стари сведения и попълване на информационни пропуски.

И тази година гост – изследовател ще бъде Екатерина Струганова от Руската академия за славяноведение.

Резултатите от проучавенията ще бъдат публикувани и ще се докладват в Самоков по време на Царшишмановите дни на Асоциация „Онгъл“ през месец октовмри.