Архиерейският наместник отец Колев ще донесе към Самоков Благодатния огън

    След часове до храмовете в Самоковско ще стигне Благодатният огън. Самоковската делегация от свещеници, която го очаква на летище „София“ е водена от Архиерейския наместник на Самоков отец Михаил Колев.

Както е известно, тази вечер очакваме от Йерусалим Благодатния огън. На мястото, където е погребан и възкръснал Иисус Христос, всяка година на Велика събота от векове до днес се появява Благодатен огън. Между 19.00 и 21.00 часа тази вечер на правителствения ВИП на летище „София“, българската църковно-държавна делегация, пристига от Йерусалим с Благодатния огън. И тази година делегацията е оглавена от Старозагорския митрополит Киприян. Благодатният огън ще бъде донесен с четири огнеупорни фенери.

„Ще направим всичко възможно, за да се върнем вечерта по-рано в България, но на Велика събота в Йерусалим има делегации от много държави, дошли да вземат Благодатния огън. Затова придвижването ще е трудно, но искаме да излетим към 17.00 часа от Израел, за да можем да сме към 20.00 часа на летище „София“, каза Емил Велинов, шеф на Дирекция на вероизповеданията.

„Точният час на връщането ни от Йерусалим обаче предварително не може да се каже“, добави той. Затова от Светия синод съобщиха още през миналата седмица, че се очаква българската църковно-държавна делегация, оглавена от Старозагорския митрополит Киприян, да пристигне от Йерусалим с Благодатния огън на 15 април между 19.00 и 21.00 часа на правителствения терминал на Летище София.

Българската църковно-държавна делегация присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Гробницата е под купол в черквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос.
Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.
Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената черква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.