Архиерейският наместник, отец Колев, утре ще води служба за Новата църковна година

На 1 септември се отбелязва началото на новата църковна година. През този ден Църквата припомня как Иисус Христос прочел в синагогата пророчеството на Исайя (Ис. 61:1-2) за настъпването на благоприятната година (Лука 4:16-22). Византийците виждали в това четиво указание от Господ за празнуването на новата година. Преданието свързало това събитие с 1 септември. В Минология на Василий ΙΙ от 10 век се казва: „От това време Той дарува на нас, християните, този празник“. И до днес в Православната църква след литургията на 1 септември се чете този евангелски откъс.
Отец Колев, Архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, утре в Митрополитската църква ще  отслужи Божествена Света литургия. Потърсихме го по повод събитието и той оповести, че службата ще започне в девет часа.
„Ще възблагодарим на Бога за неговите добри благодеяния, с които ни е насочил в пътя на вярата и добротата. Ще го помолим за прошка за всички онези моменти, когато сме били неблагоразумни и недобронамерени към хората около нас и ще изпросим Неговата Божествена помощ за църковното новолетие, молейки Твореца на вселенатаза мир на земята и между народите, душевно и телесно здраве и следване пътя на християнските добродетели“ – сподели пред „Самоков инфо“ отец Колев.