Арлин Антонов: Проблемът с ромите няма да се реши, докато ги ползват за избори

„Държавната и местната власт трябва спешно да променят отношението си към ромите, защото ако продължи имитацията на дейност, има риск да се стигне до сериозно гражданско неподчинение“ – коментира в интервю за „Дарик“ Арлин Антонов, бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш зам.-директор на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Според Антонов в случая с Габрово липсват бързи действия от страна на МВР и на Общината.

„В Габрово по принцип няма ромска махала. От някъде са пристигнали хора. Беднотията е голяма и тези хора се местят от едно место на друго. Голяма грешка е, че при появата на такива хора, не само в Габрово, но и на други места, местните органи и властта, прокуратура, полиция, веднага не проверяват кой се е появил, кога, защо е дошъл, регистриран ли е, къде живее с цел, тъй като в тези среди има и крими контингент, веднага да бъдат установени и върнати на местата, от където са“, каза Антонов.
„Дали това не са хора, които са свикнали всеки да им е длъжен за нещо? – пита Антонов. „Някога предложих, но не го приеха, всички хора с две криминални деяния, без основно образование, да не участват в избори. По този начин те да не могат да ми решават живота. Двама глупаци, двама криминални престъпници, двама олигофрени бият гласа на един професор. Как ще вървим напред като нация? През годините има ли избори, всеки гледа да им вземе гласовете и те се усетиха, че силата им е в това, че могат да продават гласове техните лидери и затова нещата са на този хал“, посочи още Арлин Антонов, бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш зам.-директор на Специализирания отряд за борба с тероризма.