Антон Койчев: Политическото пространство се преструктурира

След месец предизборната кампания стартира официално. За политическата ситуация – коментар на с д-р Антон Койчев, председател на СДС-София.

Двата класически полюса са заети от големите партии ГЕРБ и БСП, но нито една от тях няма силата да се справи самостоятелно с властта и това увеличава стойността на другите партии в качеството им на потенциални коалиционни партньори. ГЕРБ има нужда от надеждни партньори.

СДС е марката на дясното и демокрацията след 1989; в колкото и тежки моменти да се намира, СДС не губи своята легитимираща сила и това се отчита от всички. Какво се случи с Реформаторския блок:

ДСБ зави остро наляво като се коалира със Зелените, ДЕОС (които в последствие се саморазпуснаха) и с „Да, България“, откъдето тръгна крилатата фраза „няма ляво, няма дясно“, само за да не изгубят градските либерали. Другият член пък на Реформаторския блок – България на гражданите – в момента търси съюз с Мая Манолова, след като Кунева беше вицепремиер на Борисов, горе-долу по времето когато Борисов направи Манолова омбудсман. СДС в такава среда не може да вирее.

От цялата „стара“ десница, която някои предпочитат да наричат „автентична“, СДС остана единствената формация в реалното дясно. И ще продължи да легитимира дясното, каквито и метаморфози да претърпи то.

Вероятно и ГЕРБ, и Патриотите, и СДС очевидно ще вървят в една и съща политическа посока, затова, ако трябва да доразвием метафората, СДС е в началото не на кръстопът, от който посоките се разделят, а на две успоредни улици и трябва да избере по-удобната, по-красивата, по-бързата, за да продължи в желаната посока. Между лявото и дясното избираме – не, избрали сме от самото си раждане – дясното. Който „няма ляво и дясно“ и него самия го няма.

Между консервативното и либералното сме избрали консервативното, защото не сме толкова самонадеяни да мислим, че светът започва от нас, и сме достатъчно почтителни да ценим наследството на дедите си, достатъчно смирени и мъдри, за да знаем, че истината на десетки поколения тежи повече от кресливото мнение на последните техни изтърсаци.

Модерността е нещо хубаво, но само когато бележи пореден етап от усъвършенстването на човечеството по пътя на неговото историческо осъществяване. Когато е самоцел, когато не е модерност, а мимолетна мода, тогава не е нищо повече от маймунско кълчене.

Между естественото и неестественото сме избрали естественото.

Вярваме, че понятията за добро и зло са вродени у човека, което ни прави различни (и съответно ясно различими) от армиите популисти, които искат да спечелят симпатиите на хората, като ги заблуждават, че добро е единствено онова, което те самите решат, че е добро. У всеки човек звучи естественият нравствен закон и неговият глас се нарича съвест.

На първо място трябва да намерим начин да останем фактор в дясното пространство.

А дясното пространство се населява от онези политически сили, за които гласуват десните избиратели. След това трябва да избягаме от идеологическия застой и да потърсим нови пътища за развитие, явяващи се естествено продължение на пътя, който сме извървели досега през последните 30 години. СДС има потенциала да олицетвори консервативно-патриотичната линия с по-малко популизъм и с повече дясност.

Независимо какви ще бъдат, ще се предефинират понятията „ляво“ и „дясно“. Ще има нова левица и нова десница.

Те всъщност отдавна са се формирали, но доколкото противоречат на предишните представи, все още се колебаем дали да ги приемем. В дясно ще останат ГЕРБ, СДС, ВМРО, евентуално НФСБ, докато в ляво ще се подредят БСП (и всички там комунисти, „Че Гевара“ и прочие), „Демократична България“, ДБГ (ако от него е останало нещо повече от съдебна регистрация), Атака и различните видове земеделци. ДПС прилича повече на корпорация, отколкото на политическа партия. Полезен е онзи проект, чиято идеология не поставя непременно личния интерес на първо място.

Антон Койчев

Д-р. д.м.н. Антон Койчев е роден на 27 ноември 1965г. През 1991г. завършва медицина в Медицински университет – град София. От 1995г. е асистент към Медицинска академия, Катедра по обща хирургия. По настоящем работи като главен асистент в същата катедра. Има специализации в Германия, Италия, САЩ, Белгия. Член на Европейската Асоциация по лапароскопска и миниинвазивна хирургия. Член е на Съюза на демократичните сили от 1998г. Общински съветник в СОС от 2015г. От януари 2017 г. е председател на СДС-София. На 21 юни 2017г. е избран за член на НИС на СДС от София – град. Женен с две деца.