Ангел Христов: По разновидност на население може да се каже, че Гуцал е европейско село

Преди седмици за кмет на село Гуцал бе назначен Ангел Боянов Христов. Сайтът „Самоков инфо“ отваря нова рубрика, в която с интервюта ще бъдат представени представителите на местната власт – кметове на села и съветници. Някои от тях са познати с дейността си в политиката, други, като Ангел Христов, правят първите се стъпки в активния обществен живот.

Ангел Христов вероятно е най-младият кмет на село в Самоковско. Роден е на 28.11.1986 г. в град Ихтиман. Има висше образование, специалност „Публична администрация“ – бакалавър и магистър. Не харесва думата „амбициозен“, предпочита за новата си длъжност да каже, че има желание да направи добро за селото, от което са корените му. Доста точно назовава проблемите – липса на добра инфраструктура, липса на магазин, намаяващо население, тирове, които минават през селото.

-Г-н Христов, откога встъпихте в длъжност кмет на село Гуцал?

-Кметски наместник на село Гуцал съм от началото на месец февруари, тази година. Може да се каже, че вече мина един месец от моето назначаване, което е от Община Самоков.

-Какво Ви мотивира да приемете тази длъжност?

-Основната мотивация е, че корените са ми от село Гуцал, баща ми е от селото, лека му пръст, неговите родители са оттук, както и техните родители. Голяма част от роднините ми са от Гуцал. Искам като тях да се опитам да работя в интерес на селото и неговите жители. Искам да се промени към по-добро животът на селото, да предприемат действия за решаването на проблемите и перспективите пред него като предпочитано място за живеене, както на хора от България, така и от други страни. Необходимо е желанието на всички, за да се получат добри неща. Ако обичаш селото си и си отговорен – това също е достатъчна мотивация.

-Имате ли опит в политиката? Познавате ли проблемите на селото?

В политиката опит – не. Досега не съм бил на такава или сходна длъжност. И въпреки това, може да се каже, че всичко е политика в живота – как да си разпределиш доходите за месеца, кое е с по-голям приоритет, дали ремонт на жилище или автомобил, здравни грижи за човек – каквото и да е от ежедневието на всеки един от нас. Проблемите на селото са доста и всеки един от тях има еднаква важност, не може да се каже това е по-голям проблем, а това по-малък. Стара водопроводна мрежа, лошо състояние на настилката на улици и тротоари, липсата на хранителен магазин, медицински услуги, пенсионерски клуб, читалище, преминаващите тежкотоварни камиони през селото, нередовните автобуси, които минават през село Гуцал, това са малка част от главоболията на местните жители, които искат решение. За всеки един проблем има и решение, като с единство от местните жители, собственици на вили и със съдействието на Община Самоков и г-н Владимир Георгиев, всичко с течение на времето може да бъде решено в правилната посока.

-Къде сте работили досега?

–В студентските си години съм карал стажове в Министерство на труда и социалната политика и вече несъществуващото Министерство на държавната администрация и административната реформа, а след това близо 8 години в общинска администрация.

-Какви са Вашите проекти за развитие на село Гуцал?

-Първият проект, след встъпването ми в длъжност като кметски наместник, който заедно с Община Самоков изготвихме, е за облагородяването на района около карстовото езеро, за да стане по-приветливо и подходящо за отдих от всички жители и гости на село Гуцал. Решаването на всеки един проблем и казус от ежедневието на живеещите и собственици на къщи в селото ще бъде приоритет в моята работа, както и всеки проблем, който стои пред селото. Важно според мен е намирането на инвеститори, които да вложат средства, сили и енергия в откриването на работни места и създаване на поминък. Такива инвеститори ще бъдат добре дошли в село Гуцал.

-Жителите на селото намаляват с годините. С какво според Вас може да се оживи селото? 

–Така е, жителите по постоянен и настоящ адрес са малко над 100. Има много собственици на къщи и вили, които притежават своя собственост, но нямат нито един от двата адреса в селото. В село Гуцал има над 350 къщи и вили, има и чужденци от различни народности – англичани, германци, французи, белгийци, нидерландци. По разновидност на население може да се каже, че село Гуцал е Европейско село. Най- голямото богатство на селото е кристално чистият въздух, прекрасната панорамна гледка, която се открива пред селото, върховете на Рила планина и пистите на ски курорта Боровец. В селото няма промишлено производство и замърсители, спокойствието и тишината го правят предпочитано място на почивка на много жители на София и Пловдив, и другите големи градове.

На село Гуцал може да се вдъхне живот при наличието на инвестиции в сферата на туризма и направата на къщи за гости, малки хотели и екоселища. Близостта до ски курорт Боровец, само на 20 км., може да го направи предпочитана дестинация за почивка през зимата, а в близост са Пчелин, Момин проход и Вили Костенец, които са известни с топлите минерални води с доказани лечебни свойства. Възможността за развитие на планинарство, лов, риболов, СПА процедури, голф, разглеждане на исторически забележителности са част от богатството на околността. Само на 32 км. е крепостта Цари Мали Град, на 16 км. от град Самоков, с неговите музеи, туристически и културни забележителности. Самото село има църква и два параклиса, които пазят своята история, останки от римски път, както и карстово езеро, което е единствено в населените места в община Самоков. Възможност за инвестиция е създаването на Дом за възрастни хора, които могат да прекарат на спокойствие, чист въздух и природа, своите старини.

-Възможно ли е според Вас да се реши проблемът с преминаващите през селото тирове?

-Възможно е, но това не зависи само от жителите на селото, кметство Гуцал и Община Самоков, а и от Агенция „Пътна инфраструктура”. От всички нас ще тръгне инициативата, но АПИ са крайната точка, която трябва да каже ще минават ли през селото тежкотоварните камиони, или няма. Ако те не им забранят, дори и с гражданско неподчинение, този въпрос няма да се реши и ще си остане този наболял проблем.

-Има ли възможност да бъде отворен магазин за хранителни стоки? Как сега става снабдяването на местните жители с хляб и други хранителни стоки от първа необходимост?

–Възможност има винаги, друг е въпросът кой ще се реши с тази важна крачка, тъй като постоянното население в селото не е голямо, основно през лятото и когато има повече почивни дни, идват и собствениците на вили и къщи, които работят в съседни населени места или в големите градове, а има и такива, които са в чужбина.

Всеки, който иска да отвори магазин първо пресмята какви ще са му разходите за заплата на нает персонал, осигуровки, данъци, такси, изисквания за касов апарат, за хигиена, и като тегли чертата и сметне евентуалната печалба, се отказва. Такова е времето, че всеки гледа печалбата, което е разбираемо за един търговец, и едва ли някой ще се съгласи да бъде социално ангажиран към жителите на село Гуцал.

Всеки понеделник, сряда и петък дистрибутор доставя хляб и хлебни изделия, като се дава предварителна заявка за броя от всеки един продукт. Два пъти в седмицата се доставя и прясно мляко. За останалите продукти от първа необходимост, всеки дава поръчка на свой комшия, близък или познат и като ходи до съседно населено място, му пазарува нещата от списъка, а тези, които имат деца в големите градове, като си идват за събота и неделя, ги снабдяват с продукти за цялата седмица. Има и такива, които с автобуса ходят до съседни села и градове, но тъй като той не е винаги редовен, това е трудност за тях.

-Какви са амбициите Ви за първия Ви кметски мандат?

–Думата амбиция е силно казана, по-скоро желание, тъй като трябва да се съобразим с действителността, а тя е такава, че всички села имат сходни проблеми, които назад във времето не са решени или са се усложнили, а и едно кметство, като това в Гуцал, няма собствен бюджет, което ни спира да направим определени неща. Държавата, от своя страна, не дава достатъчно пари на общините за селата, въпреки че всеки ден по телевизията слушаме как ще се инвестира в селските райони, това все още е мираж и не се случва. Основен приоритет ще бъдат откриването на пенсионерски клуб, за да има къде да се събират хората и да обсъждат нещата от ежедневието, да си спомнят за миналите времена, да си кажат хубава приказка, да изпият по един чай или едно кафе, защото възрастните хора в село Гуцал имат нужда от такова място и от внимание. Както те самите казват: „Няма къде да се събираме и вече почнахме да се забравяме”.

Липсата DSC04на магазин и осигуряването на хранителни продукти от първа необходимост също ще бъде основен приоритет, тъй като в 21-ви век да няма магазин в едно населено място, едва ли може да се каже, че това е нормално!

Подмяната на водопроводната мрежа, която е доста стара и всяко лято има много аварии, има нужда от ремонт, но това няма да стане за ден или два, като тук е мястото да се отбележи, че Програма за развитие на селските райони, която би трябвало да е за селата и тяхното подобряване, не дава пари за села с малък брой жители, а дава пари например за къщи за тъщи и роднини с връзки, които често не се използват или са за лична употреба.DSC06

Спирането на тежкотоварните камиони, които преминават през селото, е друг основен проблем, който чака решение, но тук това зависи и от Агенция „Пътна инфраструктура”, това което се иска от Кметство Гуцал и Община Самоков си мисля, че ще се направи.

Подобряване на уличната мрежа, тротоари, градинки, района около карстовото езеро, ремонт на параклисите и църквата в селото, облагородяване на пространствата около чешмите, това са неща, които имат нужда от подобрение и в течение на времето ще се опитаме да решим тези казуси. Довършване на видеонаблюдение в селото, почистване на водостоци, поставяне на знаци и пътна маркировка на двата пътя, водещи към селото, подобряване на рекламата на селото и неговото популяризиране с природните и културно-исторически дадености, са все неща върху които има какво да се работи.

Има много нDSC05еща, които се нуждаят от промяна и с активното участие на всички жители, собственици на имоти, кметство, Община и държава, ако не всичко, поне една част може да се промени в правилна посока и не на последно място с Божията благословия, тъй като село Гуцал е благословено от Бог с чист въздух, прекрасна панорамна гледка и трудолюбиви и добри хора.

Десислава Стоянова