Алпинист загина край Еверест, подготвяйки се за изкачването му. Атанас Скатов веднага реагира и разказа подробности от Базов лагер под Еверест

 

Преди дни, на 19-ия ден от експедецията си, Скатов сподели, че всички алпинисти под Еверест са участвали в свещения ритуал „Пуджа“ и са помолили Боговете на Хималаите да бъдат милостиви

Опитният швейцарски алпинист Ули Щек  загина днес сутринта при падане в района на връх Еверест, подготвяйки се да изкачи най­ -високия връх в света, съобщават световните агенции. Това е първата жертва през този катерачески сезон.

40-­годишният Ули Щек е починал, след като е паднал в подножието на Нупце, по -­малък връх в района на Еверест, уточни Мингма Шерпа от компанията „Севън самит трекс“ (Seven Summit Treks), която е организирала експедицията на Щек, предаде Ройтерс. Легендарният катерач е бил в района, за да се аклиматизира, преди да се опита да изкачи Еверест по най-­непопулярния маршрут –  ­ Западния хребет. Дурга Дута Дхакал, генерален директор на непалската туристическа служба, уточни, че Ули Щек се е подхлъзнал при катерене близо до Лагер 2 и е паднал, което е причинило смъртта му, допълва ДПА. Тялото му е изпратено в Лукла, където е най­-близкото летище до Еверест.

Стотици алпинисти са в базовия лагер на Еверест и се готвят да изкачат върха с височина 8850 метра през катераческия сезон от март до май. Ули Щек е известен като „Швейцарската машина“ заради скоростните изкачвания, които прави в Хималаите. През 2013 година заради спор между европейски алпинисти, сред които и Щек, и местни водачи, той бе принуден да се откаже от експедицията. Щек, който вече е изкачвал един път Еверест, се е върнал в планината тази година за първи път след конфликта.

В Базов лагер е и българският алпинист, веган Атанас Скатов. Той е изключително комуникативен и веднага сподели пред приятелите си подробности и чувствата си след трагедията на Щек. Алпинисти от цял свят публикуват в социалните мрежи трагичната вест и коментират злополуката.

Ето какво сподели веднага след злополуката по сателитния си телефон Атанас Скатов.

„Днес сутринта известния алпинист Уле Щек е падна от връх Нупце. 41-годишният швейцарски алпинист Ули Щек е загинал недалеч от лагер 1 към връх Еверест. Изкачвал е леден склон без осигуровки и се е подхлъзнал. 18222039_1877131815893977_5412216987100224019_n
Ограмна загуба е това. Това бе невероятен алпинист и това, който е правил и смяташе да направи, няма кой друг да го направи скоро. Много съжалявам за случилото се, изпитвам голяма тъга и се възхищавам пред смелия му живот, отдаден на алпинизма. Той беше част от алпинистите, организирани с нашата фирма “ Seven Summit Treck “ и с един от нашите шерпи. За съжаление тук е така. Условията са трудни и инциденти могат да се случат във всеки един момент, независимо от опита и физическата издръжливост на човек. Много от колегите отидоха при тялото, но аз не мога да понеса картината с разкъсаното му на 6 части тяло“ – предаде Наско по телефона.
Самият той е добре. След кратък тур нагоре, в момента се намира в лагер 2 и почива. Ще прекара нощта там.
„Поклон пред великия алпинист Уле Щек! Душата му ще остане завинаги в любимите му Хималаи“ – каза още Скатов.

 

Както писа сайтът „Самоков инфо“ , Наско Скатова замина за Еверест на 6-ти април тази година. Тогава беше първият му полет от София до Истанбул. След това замина за Непал, Катманду. Хиляди негови приятели от България и от цял свят си задават въпроса ще успее ли алпинист веган да изкачи два 8-хилядника за 24 часа, каквато е целта на експедицята му.

Скатов иска да стигне до Еверест и Лхотце, без да се връща. Той има опит с Еверест, изкачи го на 24-ти май 2014г. по Северния ръб откъм Китай в състава на международна експедиция и стана първият веган в света, който стъпи на Покрива на света.

Еверест-8848 м. и Лхотце – 8516 м. са част от проекта му „Скоростно изкачване на 14-те осемхилядника на планетата като веган“. Според първоначални данни за експедията се очаква да има има 500 човека за Еверест, за Лхотце 70 човека, имало и други като него, които са си взели разрешително и за двата върха.

На 19-ия ден от експедецията Скатов сподели: „За първа нощ да се наспя добре с отпушен нос. Явно антибиотика взе да действа. Сутринта беше малко облачно, но след закуската се оправи, точно за „Пуджата“. На закуска разбрах, че през нощта двама шерпи от друга фирма, докато се вървели към лагер 1, е пропаднал голям леден блок и единият си е счупил крака, а другият – ръката и са ги евакуирали.След закуска си приготвих котките, пикела, седалката и каската. Големите обувки не ми се носеха и тях. Както се очакваше,толкова голяма „Пуджа“ до сега не е мало в Хималаите. Ние сме около 120 клиенти на фирма, около 70 шерпи, 10 – 12 готвачи и над 50 души помощен персонал. Като отидох за свещения ритуал, ламата вече четеше от свитъците, а около олтара имаше стотици екипировки на участници и шерпи.  Помолих се и аз на Боговете да са благосклонни към нас и да се завърнем живи и здрави по родните си места, а ако прецени планината, да ни допусне до върховете си, ще сме много благодарни. Снимах с камерата, с телефона. Отначало беше хладно, но после стана топло. Толкова много хора на Пуджа не бях виждал досега. На Манаслу 2015 бяхме само двама мембъра, двама шерпи, един готвач и един помощник. И на Ананпурна не бяхме кой знае колко много, около 40 – 50 човека. Помня как ламата на Манаслу предния ден 7 – 8 часа си игра да прави фигурки от брашно и олио и колко старателно ги украсяваше. Тук въпреки че бяхме доста хора, фигурките не бяха много сполучливи, а ламата дори нямаше и червени одежди. Важно да спазим обичая и традицията. Ханс от Австрия вчера спа в Лагер 2 преди пуджата и днес слезе на Базов лагер.. Около час трая цялата церемония. Накрая всички вземаме цампа (брашно) и я хвърляме върху главите си и с ръце се мажем един друг по бузите. Следва раздаване на бира и кола и храна. Един минава с бутилка уиски и дава по една капачка да се пие за успех и здраве. Изпих си една капачка, въпреки антибиотика. Бирата си я прибрах за след върха, марка-​Кумбо Кьолш, представете си. Също така накрая оставяме парички на ламата и той ни дава молетвено шалче и червен конец на врата. След това се върнах в палатка си, да прехвърля видеата и да пратя едно към България. В следващите дни не знам как ще се чувствам, къде ще съм. Ако не се оправя, може да се наложи слизане надолу. Преди храната успях да изпратя видеото.

Ами това е за сега, на вън вали сняг, вечерта ще кача и това в сайта и дано оздравея по бързо, че тук на 5300 метра трудно се оздравява. Все пак тук съдържанието на усвоим кислород е 50% спрямо това в Сливен, а повечето време през денонощието съм на минус градуси. Както и да е, каквото и писано, това ще стане. Имах огромна мечта да съм тук за Еверест и Лхотце, и съм тук. Другото е Божа работа, каквото зависи от мен, ще го направя! До скоро и заедно напред и нагоре!“ – сподели преди дни Атанас Скатов.

Десислава Стоянова