Алпинистът Атанас Скатов с рекорд: 4-ти осемхилядник за тази година

Алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година – връх Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента ( 3 върха за една година) 

 

С височината си от 8167м. Бялата планина ( в превод от санскрит ) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.

В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от СПОТ- устройството си, че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил 19 часа …


Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции , но до върха са достигнали около 8 човека днес. Екоекспедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов, който успя да постигне в рамките на под 150 дни, след като изкачи по-рано на 15 май връх Канчендзьонга, връх Гашербрум 1 и връх Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.
До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) .

През 2017 г алпинистът успя да стане и първият българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата ( Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

С двата си проекта за изкачването на най-високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпиниста Скатов иска да алармира обществеността за опастностите , които глобалното затопляне носи на човечеството.

Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика , че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения.

За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и “Зелена личност на годината” за 2019 г.

Около 17 часа българско време днес Атанас Скатов съобщи, че е слязъл успешно до лагер 3 ( 7250м).
“Мноооого труден връх се оказа този Дхаулагири “- каза той и благодари за подкрепата на планинарката общност.