Александра Майдавска – едно от младите лица на Варненския театър

Едно от най-младите лица във варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е Александра Майдавска. Завърши НАТФИЗ през 2020 година в първия клас на доц.Пенко Господинов.

Първата й роля на професионална сцена е Маша в спектакъла „Владимир” от Матяж Зупанчи на режисьора Николай Кенаров. Следват Емилия  в „Отело” на Уилям Шекспир, режисиран от проф. Пламен Марков, Елеонора в „Само за жени” от Дарио Фо на Костадин Бандутов.

Макар и с малък опит на сцена, Александра вече се потапя в дълбокото, превъплъщавайки се в сложни характери с дълбок психологизъм, изискващи сериозна подготовка и тежка работа. Отскоро е част от екипа на представлението „Поразените“ по романа на Теодора Димова като Виктория – една изключително трудна и предизвикателна за нея роля в постановката на Стоян Радев Ге. К. Това обаче не я плаши – Александра Майдавска е убедена, че всеки актьор, за да постигне майсторство, трябва да полага собствен труд извън театъра, непрестанно да търси и да се развива.

Участва и в най-новите юбилейни постановки на варненския театър – като Катерина Кавалиери в „Амадеус” от Питър Шафър на Стайко Мурджев и като Зара Хари в постановката на Бина Харалампиева „Тютюн” по романа на Димитър Димов.
Актьорът трябва да се предизвиква с много различни палитри, характеристики и да търси в персонажа нещо извънредно, нещо сладко, нещо вкусно, контрастно, винаги трябва да се изведе разликата, все пак това са хора. Смятам, че това е важно и интересно за изследване.
Искам сериозни и смислени роли, които да ме предизвикват – казва Александра, която има амбиции да се развива и в киното. Целта и е да възпита в себе си дисциплина, умение никога да не се отпуска и да не се отчайва, независимо от големината на ролята винаги да прави това, което се изисква от нея.
Искам да се развия стойностно – това е моята мечта!
Източник: БНР

Майдавска е родом от Самоков. Занимава се с театър от 10 клас под режисурата на Л. Малинов при Читалище- паметник „Отец Паисий“.