Агенцията по горите с нов шеф

Мирослав Джупаров е новият шеф на Изпълнителната агенция по горите

Досега Мирослав Джупаров е бил директор на дирекция „Ловно стопанство“ в агенцията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Джупаров е завършил Лесотехническия университет, магистър по горско стопанство. Бил е помощник-лесничей в Държавна дивечовъдна станция „Витиня“. От 2005 г. е в Националното управление на горите, впоследствие – в Държавна агенция по горите и Изпълнителна агенция по горите.

Предишният директор на агенцията Григор Гогов подава оставка по негова молба във връзка с получени сигнали за конфликт на интереси на 14 септември т. г. В съобщението за оставката му се уточняваше, че Гогов напуска, „независимо че сигналите са проверени от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите и няма открити нарушения“. Въпреки това те били изпратени и до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Гогов подаде молба да бъде освободен ден след излъчването на разследване на Нова тв за злоупотреби при изграждането на оградата, която трябваше да ограничи разпространението на чумата по свинете.

На 13 септември председателят на варненската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви пред „Клуб зет“ и други медии, че тогавашният шеф на агенцията е в конфликт на интереси заради фирмата доставчик на коловете за изграждане на оградата по сухопътната ни граница с Румъния. Според слуховете, съпругата на Гогов се оказала в управата на тази фирма. Имаше слух, че е хванат и камион с незаконна дървесина, който пътувал към склад на компанията.