Автентично – етнографски кът на открито в Радуил правят местните

„Велянова бичкия“ се задвижва от река Ибър. „Ще покажа силата на водата и че трябва да се пази природата. Едно дърво от парка няма да падне“ – категоричен е майстор Велян Захариев20180904_123201

 

Село Радуил скоро ще има най-интересната атракция в региона. И то направена не от кой да е, а от майстор дърворезбар. За няколко месеца той е изградил част от замисленото – автентичен радуилски парк, в който представя поминъкът на селото от миналото.

Все още майстор Велян Захариев умумва за името – нещо с Ибър ли да е свързано, или да кръсти парка „Велянова бичкия“. Сега по-важно е да се завърши работата. „Фантазията ми работи, самоук съм. Ще има много атракции, това е етнографски кът на открито, уникален е!“ – казва майстор Велян.

Майстор Велян е избрал мястото за парка до една от най-хубавите реки – Ибър, която слиза към селото от едноименния връх в Рила. Първо направил модел на п20180904_124548арка и го изпробвал20180904_130624 у дома си в Радуил. Всичко – и мелницата, и маданът, и воденицита, и маслобойната, даже и барбекюто, се задвижват от вода. След това всички обекти от модела направил в гората до река Ибър, която ги задвижва. Още в начал20180904_125843ото сковал дървена тоалетна.

Готово е и барбекюто, което вече се пробва от най-любопитните гости на Радуил. Велян има изцяло подкрепата на кмета на село Радуил Любомир Димитров, има и хора, които вече помагат с малки суми и дървен материал. Пръв помощник е неговият син, Станислав, но се включват с труд и хора от Радуил.

 

Майстор Велян благодари за помощта на Георги – Боцмана, Пешето, Фери, на Общинското горско, на Сашо Котарски, Боян и сина му Йордан, Венци Стоименов също е дал дума да помогне. Радуилци

се надяват да имат помощ и от властта в Самоков.

„Проектът ми е в главата. Искам да покажа поминъка на селото от миналото, да идват още повече20180904_123132 хора при нас. Железодобивът е прехранвал Радуил. Много ни е хубаво селото, има ресурс за селски туризъм, гостоприемни сме и има прогресивни хора в Радуил“- споделя майстор Велян.

„Идеята е моя, споделих я с кмета, Любомир Димитров, искам да покажа историята на Радуил. Навремето край реките Ибър и Марица в Радуил е имало шест бичкии за обработване на дървения материал. Показвам и мадан с чук, тук е имало железодобив, обработка на желязна руда. Ще направя колело и чук и всичко ще се задвижва с вода“ – сподели пред сайта „Самоков инфо“ майстор Велян. „Ще действа автентично“ – казва той.

„В парка ще има детска площадка, воденица, маслобойна, искам да се направи водопровод за чешмата“.

 

Една от най-интересните идеи на Велян е да насочи водата към скалите и да се направи водопад. Водите му ще падат в красиво езеро, което Велян иска да бъде от другата страна на новия Ибърски парк. Вече има кандидати, които са обещали да зарибят езерото. Много хора в Радуил е запалила идеята на Велян и се радват, че селото им става все по-известно.

„Ще надминем селата със селск20180904_123213и туризъм в цяла България“ – заканват се радуилци.

„Нито едно дърво в парка няма да падне“ – хвали се Велян. В клоните на старата бука ще направя погледна площадка. Това дърво е уникално. На над 100 години е“ – посочва Велян. „Нищо няма да се унищожава, ще се показва природата и силата на водата“ – казва майсторът, който наближава 70-те.

„Трябва ни помощ, съдействие от Общината в Самоков, трябва дървен материал, строителни материали – споделят кметът на селото Любомир Димитров, Велян и бригадата, която сега работи по идеята за парка. „Съчетавам го с природата. Един камък няма да се подмести. Който иска, може да ни помогне. Ако са повече хора в помощ, по-бързо ще стане готово. Трябва да има ток, да се направят още обекти“ – споделя майстор Велян. Работил е в строителството, на младини бил на работа и в Съюза, откъдето си взел невеста, която сега му помага.

„Почнах го от първи май, вече има готови обекти. На всички им харесва, искам да го завърша, за да се радват хората и да се прочуе още селото ни“ – казва майстор Велян.

Десислава Стоянова