Протест с декларация  

Общинските съветници на Самоков протестират с декларация срещу закриването на съда в града. Това бе гласувано на сесията им вчера, след като мина на редовно заседание на ПК по „Законност, обществен ред и общинска собственост към Общински свет Самоков.

                                                        Декларацията:

“Ние – общинските съветници на Община Самоков, отстоявайки позицията на жителите на община Самоков, с настоящата изразяваме сериозното си безпокойство, притеснение и несъгласие с приетият от Висшия съдебен съвет доклад за промяна в съдебната карта, с който се допуска преустановяване съществуването на Районен съд Самоков, чрез неговото закриване, трансформиране в териториално подразделение на друг съд или по друг начин. Вземането на едно такова решение би било крайно противоестествено, необосновано и непочиващо на никакви обективни критерии, които налагат такава необходимост. Община Самоков е най-голямата община в Софийска област и петата по големина в страната с територията си от 1209 кв.м. и население над 45 000 жители, с град Самоков с население над 26 500 жители и 24 села около града, отдалечени във всички посоки. Община Самоков притежава своето културно- историческо наследство, градило се още от основаването на новата българска държава, откогато и до ден днешен в гр.Самоков съществува институцията Районен съд-Самоков. Тази институция функционира преди всичко за жителите на общината /46% от които са на възраст между 30 и 60 години/, за многото регистрирани на територията на община Самоков търговци и търговски дружества, държавни и общински органи, неправителствени организации, училища, и не на последно място многобройни туристи, целогодишно посещаващи община Самоков и нейните курорти с международно и национално значение – преди всичко к.к.Боровец и Мальовица. Община Самоков е социално и икономически устойчива, със засилен граждански, търговски, икономически и културно-исторически оборот и наличие на малцинствени групи. Самоков е високопланинска община с единствено сухопътен достъп от и до селищата й.        Поради това считаме, че именно гореизброените критерии следва да бъдат основополагащи при решаване на въпроса за нова съдебна карта, а в приетия доклад, тези критерии не само не са заложени, но изобщо липсват такива. Това създава усещане за липса на прозрачност и неяснота при вземането на решения.

Извън гореизложените обективни обстоятелства, изразяваме становището ни и това на цялата самоковска общественост, че съдът е институция за хората. Функционирането на Районен съд Самоков /което в многовековната история на града никога не е било поставяно под съмнение/ е не само наложително, но и липсата му би довела до липса на правосъдие за жителите на общината ни,а липсата на правосъдие е равнозначна на липса на държавност в един работещ и устойчив регион. Районен съд Самоков е институция с традиции и авторитет, професионално поприще на бележити български юристи.

Поради това, изразяваме категоричното си несъгласие с приетия от ВСС доклад за нова съдебна карта и с идеята за преустановяване съществуването на Районен съд Самоков по какъвто и да било начин. Средище като Самоков – историческо, духовно, културно-образователно, социално-икономическо, стратегическо, безспорно утвърдено, изключително ясно географски обособено и икономически развито се нуждае от самостоятелен съд. Считаме, че бъдещето на Самоковския районен съд и на достъпа на гражданите от съдебния му район до правосъдие, не следва да се решава въз основа на абстрактни критерии, прилагани изолирано от обществената необходимост от съществуването му, каквито са изразени в приетия доклад”.