Заради немара през годините ПАВЕЦ „Чаира“ е спряла напълно

ПАВЕЦ „Чаира“ е вече напълно спряла след като е последният й генератор е излязъл извън строя преди седмица, съобщава „Капитал“.
Това се случва само месец след като в края на март, при тестване на една от ремонтираните турбини, съоръжението бе силно повредено.
Изданието припомня, че помпено-акумулаторната ВЕЦ, която е най-голямата в Югоизточна Европа, разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите по-горе и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.

Изданието посочва, че централата може да генерира електроенергия на час почти колкото единия блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще остане изключена за неопределено време.
За предишната авария все още се чака докладът за причините й.

Пак по информация на „Капитал“ от поне половин година Националната електрическа компания, която е собственик на ПАВЕЦ „Чаира“ и другите големи ВЕЦ-ове в страната, няма главен инженер.
След аварията от март пък бе освободен директорът на дъщерното предприятие „Водноелектрически централи“ Георги Беловодски, под чийто контрол реално са всички ВЕЦ-ове.