8 часа продължи операцията на Божидар от Самоков

1506454-3-surgery

Пациент с мозъчен тумор от над 1 килограм беше спасен след операция, продължила 8 часа. Въпреки големия риск от усложнения, екип от лекари от Университетската болница „Свети Иван Рилски“ дава шанс за живот на 41-годишния Божидар от Самоков. Тази вечер в зала „Арена“ – Самоков се състоя благотворителен концерт, организиран от съучениците му. Събраната сума ще бъде оявена, необходими са над 50 000лв. за последващи медицински интервенции.

Дълги години Божидар страда от главоболие. Първоначално го пренебрегва. Преди две години обаче болките стават непоносими, зрението намалява, а главата му видимо се деформира. Диагнозата не е поставена веднага. А когато се консултира с лекари у нас и в чужбина, те са категорични, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете са големи. Единствено екип от лекари в университетската болница „Свети Иван Рилски“ се съгласява да направи операцията. 13 дни след нея, Божидар постепенно се възстановява.

В световен мащаб подобни случаи са рядкост. А за доктор Емануил Найденов това е най-голямото предизвикателство в професията досега.

Д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Това, което видях на неговото образно изследване, ме хвърли в комплексен шок. Не можех да повярвам, че този пациент е жив. Изключително драматична операция. От момента на започване на операцията няма вече връщане назад, няма как туморът да се махне частично“ – споделя лекарят.

Кръвозагубата по време на операцията е повече от 2 литра, благодарение на анестезиолога до усложнения не се стига.  Божидар възвръща почти загубеното си, преди премахването на тумора, зрение. Вече може да се изправя в леглото и да се храни сам. Ориентира се и в пространството. Предстои му рехабилитация.