77 – годишният Стамен Пенов: Човек на пътя не съм оставил

77- годишният Стамен Пенов от Клисура не се отказва от шофирането. Ежедневно е с шкодата си до близкия магазин в квартала или до Самоков, а често кръстосва улиците и в София. Книжката му е до живот, не го викат за медицински или други прегледи. Според негови приятели, бай Стамен е изключително жизнен, трудолюбив човек, те споделят, че е един от най-възрастните и добри шофьори в Самоковско.

Страстта му към волана обаче е все същата в продължение на 45години. Дядо Стамен е категоричен, че тийнейджърите, каращи без никакъв опит зад гърба си, са много по-опасни на пътя от него. За дългия си стаж имал само едно леко ПТП, като според него вината била на другия водач.
“Зад волана съм с 45-годишен стаж, без нито един акт, нито фиш. В интерес на истината, на пътя съм доста уравновесен и спокоен шофьор. Пътувам често в столицата до дъщерите ми. Рядко си позволявам да карам с висока скорост. Доставя ми повече удоволствие да предвиждам и управлявам ситуациите, които са ежедневие зад волана. В крайна сметка, за мен като професия, шофьорлъкът, развива много полезни качества, които те правят доста съобразителен и коректен” – казва Стамен. “Човек по пътищата не съм оставил, винаги съм помагал на хора в нужда. Никога не съм си помислял да седна зад волана с употреба на алкохол. Поддържам автомобила си, въпреки че е поостарял както поддържам ежедневно себе си. Пенсията ми не е голяма, но преработвах доскоро в селото като пазач към дърводобивна фирма. Скоро напуснах работа заради съпругата ми, която тежко се разболя, а в последствие за мое огромно разочарование си замина от този свят и аз останах сам” – споделя събеседникът ни.

20 години работил като шофьор на автобус към ДАП – Самоков, 5 години в градския транспорт и 10 години ТКЗС-Клисура.