70 състава от България и Македония веселиха Бобфеста в Радуил

Кметът на Радуил Любомир Димитров връчи специалната награда на детския ансамбъл от кв. „Върба“, Радомир

 

През почивните дни се виха хора от пет ката в село Рауил. На мегдана на второто по големина село в самоковска община се виха пет ката хора по повоз 15-то юбилейно изданание на Бобфеста. Неговото начало постави известният поет, краевед и родолюбец Георги Божилов – Гебо. Преди няколко години той почина, но традицията бе продължена от съпругата му, Димитрина Божилова. Активно й помага кметът на село Радуил Любомир Димитров и местното читалище.

Гости на Бобфеста бяха депутатът от ГЕРБ Валентин Милушев и зам.-губернаторът на Софийска област Николай Николов. Димитрина Божилова поздрави участниците и гостите на „Бобфеста“, кметът на Радуил се присъедини към пожеланията й за здраве, късмет и добро настроение и бе дадено начало на празника. В него участваха 70 състава от България и от Македония, а гостите през двата празнични дни бяха около 800. „Хубавата природа, предприемчивите хора, които са с християнски души и фасулът ни са известни в цяла България и на Балканите. Щастлив съм, че селото ни успя да привлече толкова много гости и да ги нагости с екорадуилски боб“ – призна кметът на селото Любомир Димитров.

Фасулът на Радуил е със сертификат от Пловдивския панаир от 1900г., носещ парафа на цар Фердинанд. За тазгодишния фестивал в двора на църквата в селото се свариха 100кг. фасул в 5 казана. Гозбата бе приготвяна в продължение на два дена от майсторките на фасула Добра Михалкова, Цветанка Илиева и Василка Кръстева. Куранът бе осветен от отец Николай Аршинков.

Кметът на село Радуил Любомир Димитров даде специална кметска награда на детския ансамбъл от Радомир. Журито бе с председател академик Иван Тодоров – хореограф, и в състав Борис Вълков – хореограф, д-р на изкуствознанието Веселка Николова – етномузиколог.

Първа награда спечелиха ансамбъл „Китка“ от Македония, ансамбъл с. Гецево – Разград, певческата група от село Горни окол, Самоковско и мъжка певческа група от село Говедарци.

Втора награда спечелиха групата от село Костенец, певческата група от село Райово, мъжката и женската певчески групи от село Маджаре, певците от Чирпан и от Пенсионерския клуб №2 в Пазарджик.  За трета награда се пребориха танцовите състави на Мало Конаре, село Прибой, село Живково и танцьорите от кв. Подуене.

При индивидуалните изпълнители на първо място се класира певицата на село Ресилово, второ място спечели Катя Арнаудова от Благоевград, на трето място бе класирано Трио „Славей“ от село Марица.

При детските състави в тройката са – децата от Читалище „Младост“, втори са децата от село Прибой, Радомир, които се изявиха със словесен хумор, на трето място бяха класирани танцьорите от село Говедарци.

Организаторите бяха обещали на финала хората да продължат до зори и думата беше спазена, но късно вечерта излезе хала и принуди да се съберат набързо сергиите и да се прибарат всички по домовете си.