63 под карантина в Самоков

Под карантина в Самоков са 63 – съобщи днес д-р Ковачка. Президентът на фирма „Главболгарстрой“ Симеон Пешов е направил дарение на МБАЛ-Самоков, за 14 хил.лв. за шест кислородни концентратори и  консумативи към тях за шест от отделения на болницата, които могат да се ползват и при амбулаторни условия от пациенти с по-леки форми от епидемията COVID-19“ – информира д-р Красимира Ковачка, управител на общинската болница в Самоков.  МБАЛ- Самоков има готовност за обособяване на инфекциозен сектор – допълни още тя.

„Лечебното заведение е в готовност да изпълни заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която разпорежда във всички болници да бъдат разкрити инфекциозни отделения. Като такова в „МБАЛ-Самоков” ЕООД ще бъде обособен сектор Б от Вътрешно отделение, разположено на 6-ти етаж. Днес изтича карантината на 13 души и остават под карантина 15″.

Всички, на които им изтича карантината, трябва да бъдат предпазливи още 14 дена задължително, тъй като дори и при излекуваните пациенти, след изписване, им се дава един месец болничен, за да се лекуват у дома с домашен режим, т.е. те трябва да бъдат изключително предпазливи към себе си и към околните, към близките хора, с които живеят и които обичат– апелира д-р Ковачка.

„Изпратили сме досега 16 проби, получили сме девет, всички са отрицателни, другите ги очакваме, но до момента нямаме позитивиран пациент с КОВИТ 19. Работим в пълна колаборация с общопрактикуващите лекари, със Спешна медицинска помощ. Болницата работи. В нея имаме хоспитализирани 100 пациенти, д-р Стойчо Гълъбов оперира непрекъснато. През изминалата седмица имаме шест новородени. Болницата функционира с пълен капацитет“ – поясни тя.

Болницата разполага с два респиратора, като при нужда единият ще се използва при лечение на заразени с коронавирус. Другият е на разположение в ОАРИЛ. Леките случаи ще се лекуват вкъщи.

От фирма „Компир“ са обещали да закупят 100 предпазни шлема.