565 случая на COVID-19 в България

     Преди повече от час Националният кризисен щаб оповести, че в България установените заразени са 565

24 са новите потвърдени случаи на заразени с COVID-19 в България за последното денонощие, с което общият им брой достигна 565 души, съобщи във вторник началникът на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

От общия брой на инфектираните 201 са настанени в болница, като за последните 24 часа те са 16.

Вчера 90-годишна жена, заразена с коронавирус, почина скоро след като беше приета в „Пирогов“, с което общият брой на починалите стана 22. Трима души са оздравели в рамките на последните 24 часа.

Регистриран е нов, осми случай на заболял служител на Спешна помощ в София, с което положителните проби на медицинските лица в страната достигна 31.

 

                                           Мерките срещу заразата в градове на България

 

В понеделник вечерта здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед, с която се забрани влизането на граждани от трети страни на територията на България през всички гранични пунктове. Беше забранено също и влизането на чужди граждани, преминали през 12 държави от ЕС –Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург.

Със заповедта се потвърждават и правилата за 14-дневната карантина, на всички лица, пристигащи от чужбина, но се предвиждат и изключения. Въвеждат се специални правила за водачите на тежкотоварни камиони, с които им се позволява да шофират и извършват товарно-разтоварни дейности, да преминават транзитно през страната, както и да я напускат преди изтичането на срока на карантината.

 

Итерактивна карта с актуалните данни за дарителските сметки, открити в помощ на общинските болници в борбата с COVID 19 изготви Националото сдружение на общините  съобщиха оттам. В картата са посочени всички здравни заведения с цялата инормация за съществуващата база от легла и оборудване. В нея са отразени и дарителските сметки, както и нуждите от средства на местните здравни заведения.

2 908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници.

В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, съгласно Заповед №РД-01-159/27.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери.

Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени в Наредба № 21 от 24 юни 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Инфекциозни болести“, информират общините.

Общините отделят от бюджета си за попълване на липсите, но парите не достигат. Много общински съветници, местни фирми и отделни граждани вече се включиха в дарителската кампания.

Община Карнобат предприе спешен ремонт в местната болница. Извърши го безвъзмездно местна строителна фирма.

 

 

В Казанлък вече са поръчани 3 респиратора за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък, съобщи кметът Галина Стоянова, която е и член на КС на НСОРБ, а другите два – от дарителската сметка. МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ –

Велико Търново ще получи безвъзмездно от местна фирма два апаратa за изкуствена белодробна вентилация и два монитора.

 

Община Враца осигури допълнително възнаграждение на медицинските специалисти в детските градини и училища. За поредна година, в навечерието на светлия християнски празник – Великден и по повод Световния ден на здравето – 7 – ми април, който е и професионален празник на здравните работници, ръководството на Община Враца изплати допълнително трудово възнаграждение в размер на 200 лв. на всички медицински специалисти от Детско и училищно здравеопазване и персонала на детските ясли.

София 

Със стабилизирането на времето подновихме дезинфекцията на улици и булеварди. Днес се извършва миене с препарати за дезинфекция в пети микрорайон на „Люлин“, „Овча купел“, в „Илинден“, „Триадица“ и „Слатина“ – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.
Продължава ежедневната дезинфекция на спирки на градския транспорт и на контейнери за битови отпадъци.
Започна и дезинфекцията на зелени площи, до водоеми и до пътни обекти срещу ларви на комари и гризачи.
Дейностите се контролират от специалисти от Столичната регионална здравна инспекция.

В Златоград във връзка с извънредното положение в страната ни и спазване на противоепидемичните мерки, въведени от Министъра на здравеопазването на Република България, кметът издаде заповед и въведе задължителен дезинфекционен пропускателен режим на входните точки на Община Златоград, включващ външно третиране с дезинфекционни препарати на навлизащите моторни превозни средства от посока Смолян – Златоград и Кърджали – Златоград. Третирането на МПС ще се извършва от длъжностни лица от състава на Общинска администрация Златоград. Пропускателният режим ще се осъществява със съдействието на представители на Районно управление Златоград, всеки календарен ден, за времето от 08.00 часа до 17.00 часа, до повторно нареждане.

Доброволци ще раздават маски на чакащите за получаване на пенсия във Враца

От 7 април, когато започва изплащането на пенсиите, доброволци към Община Враца ще раздават безплатни маски на лицата, които нямат – съобщиха от Община Враца. Създадена е организация от Инспектората и полицията, които ще следят за спазването на разпоредбите и дистанцията между изчакващите пред централната поща и пощенските клонове в града. Пред всеки клон на пощата, със специална маркировка, са обособени местата, където да се изчаква.

Във Враца в пощата и пощенските клонове е осигурен „зелен коридор“ за възрастните хора, като същите ще бъдат обслужвани ПРИОРИТЕТНО до 12:00 часа.

Предвид въведеното извънредно положение, изплащането на пенсиите за месец април 2020 година ще продължи до 23 април /четвъртък/.

Във Враца в офис на Easy Pay, намиращ се на ул. “Христо Ботев” 59, има осигурени дезинфектанти за всички, които ще заплащат битовите си сметки. Очаква се близо 200 лица да използват услугите на офиса.

„Призовавам за толерантност към доброволците, които работят и през почивните дни! Те продължават с дезинфекцията на входните врати и домофоните в жилищните сгради с препарат, осигурен от Общината“ – апелираха от Община Враца. „Нека не забравяме, че живущите от своя страна трябва да засилят мерките за хигиена на общите пространства във входовете. Информирам Ви, че продължава дезинфекцията и обработката с препарати в града и селата“ – информират още от Община Враца.

 

В Сливен на заседание на Общинския кризисен щаб стана ясно, че през последните 24 часа няма нови регистрирани граждани, завърнали се от чужбина. Няма и сигнали за неспазване на санитарно-хигиенните изисквания и нарушаване на карантина. Седем са сигналите за струпване на деца и младежи са, а 8 – за струпване на възрастни хора. Шестият пациент с коронавирус в Сливен е настанен в Отделението по инфекциозни болести.