371 000 българи празнуват имен ден днес

 371 000 българи празнуват имен ден днес. Иван, Иванка и Йоана определено са в подножието на върха. Водят ги – макар и с малко – всички с имена на цветя, които празнуват на Цветница – у нас те са над 380 000 души. След Ивановците се нареждат празнуващите на Стефановден.
Иван е и второто най-често срещано име у нас – носят го 161 хиляди мъже. Ако погледнем картата на България – ще видим, че Иван е мъжко име номер едно в цели 10 области на страната. В останалите – неизменно е в челната тройка.
Същото се отнася и за женския му еквивалент – името Иванка носят 62 000 българки. И особено – в тези четири области, в които това е най-често срещаното женско име. Спеициален поздрав за всички именици е следващият репортаж – в който Иван и Иванка отново са главни герои, но този път – като муза – от народните песни до естрадата.
Днешните именици, народът споменава в песните често и все с хубаво, разказва Катя Барулова, която посвещава целия си живот на фолклора.
„Иван и Иванка са много добри хора. Защото вчера свършиха мръсните дни в българския фолклор, от днес започват чистите дни. 17.00- от вчерашната свята вода, всички хора са поели тази святост – на Йоан Кръстител. И затова хората от днес имат чисти помисли и добри дела и мечти”, Катя Барулова, диригент на фолклорна формация „Катена”.
Ето защо в народните песни Иван е далеч от трагичните образи на хайдути и войводи, с които по-често се свързват имена като Стоян, Никола и Георги. Затова Иван и Иванка често са герои в песни за любов.
Още за Иван и още за любовта, само че с днешна дата. Песента, която се превърна в химн на днешните именици, оказва се,  е вдъхновена от реална личност – признава авторът на текста– поетесата Маргарита Петкова.
„Това е най-известното, най-честото българско име, но по принцип е, защото имах една гадже – Иван. Той си знаеше, разбира се, но след това стана всенародно достояние и всички се поздравяват с тази песен, което мен ме радва. Даже се майтапеха мои колеги, че 7-ми януари е радио и телевизионен ден на песента „Иване, Иване..”, разказва поетесата Маргарита Петкова.
И днешният 7-ми януари не е изключение.

Топ новини