240 с коронавирус за 24 часа, Софийска област е с 12, очакват се резултати от тестове в Самоков

240 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие – данните са от полунощ на Единния информационен портал.

Общият брой на регистрираните с болестта у нас от началото на епидемията вече е 6 342 души.

Завчера в Самоков бяха тествени рискови групи. Очаква се да бъдат обявени резултатите от тестовете, включително на над 20 служители в полицията. 

498 българи се намират в болница за лечение, като 29 са в интензивни структури. Кметът и двама зам.-кметове от Русе също са с коронавирус. „Пневмонията ме принуди да се спра и да работя легнал, с компютъра в скута и телефон в ръка. В непрекъсната връзка съм с колегите си от общинската администрация, както и с десетки хора, които ми звънят и се тревожат. Създал съм организация на работа и се действа по задачите. Някои работят дистанционно. Заради ситуацията е възможно да има затрудняване в някои дейности, но се надявам нещата бързо да се върнат към нормалния ритъм. Подготвяме се за следващата общинска сесия на 31 юли. Двама от заместниците ми също са с положителна проба, но слава Богу са добре. Другите двама са с отрицателна. Бяха изследвани и са под карантина всички, с които сме общували последните дни. Категорично опровергавам невярната информация от РЗИ-Русе, че съм имал симптоми с кашлица миналата седмица. Изпитах неразположение и слабост, но то нямаше нищо общо със симптомите, за които ни предупреждават. Неведнъж съм карал неразположения на крак и като адвокат, и като народен представител, и като кмет. Всички ме познават като човек, работещ 7 дни в седмицата по минимум 12 часа и не е чудно, че не съм се спрял от слабост и преумора. Важно е да се знае, че спазвах социална дистанция в срещите си. При първите неприятни симптоми в понеделник потърсих личния си лекар, оттам снимка и в Белодробната болница – както е редът. Огорчен и възмутен съм от лъжите, които се тиражират точно в този момент. Виждате, че десетки нападки, обиди и опити за погазване на личното ми пространство съм оставил без отговор. Жалки са, а омразата не е моят път. Опитвам се с личния си пример да Ви покажа, че можем да живеем по различен начин – уважавайки другия, без агресия и единно“ – сподели кметът на Русе Пенчо Милков.

31 са известните към момента контактни лица на кмета на Русе – заяви на брифинг вчера директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова, като уточни, че епидемиологичното проучване продължава. Две от лицата са от София – началникът на политическия кабинет на Министерството на отбраната и началникът на Централното военно окръжие.

476 е статистиката за заразения медицински персонал от полунощ.

129 пациенти са записани като излекувани за последните 24 часа, с тях общият им брой става 3 166.

Петима души са починали за денонощието, като така общият брой на жертвите стават 259.

Най-много – 71, продължават да бъдат новозаразените в София-град, следвани от Пловдив с 21 случая и Благоевград със 17. Във Варна новите случаи са с един по-малко – 16

13 са новите случаи в Смолян, в Кюстендил, Плевен и София област новозаразените са по 12.

В Добрич новоустановените случаи са 5, в Русе, Бургас и Кърджали са 4, във Враца – 3. Габрово и Ямбол се отчитат с по два новозаразени, по един е в областите Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Търговище, Хасково, Шумен.