19-годишният Ивайло Зетов за трети път вади кръста в Драгушиново

 Драгушинци се хвърлят в Искъра за кръста от много години. Начало на днешния Йордановден в селото даде водосветът на отец Петър Стоименов. Около бреговете на реката се събраха много хора за Топеница, която започна точно в 10.30 ч и бе перфектно организирана от кмета Георги Хаджийски.

Днес късметлия бе Ивайло Зетов, на 19 години, който за трети пореден път пръв се добра до кръста. Той изпревари седем юнаци в ледените Богоявленски води, сред тях бяха Никола Петров – 16-годишен, ученик в ПГ „Константин Фотинов“-Самоков, 15-годишният Георги Стойнев от Техническа гимназия „Никола Вапцаров“, Даниел Георгиев на 18 години от Професионалната гимназия по туризъм и др. Преди да скочат, отец Петър напомни, че право на участие в ритуала имат само кръстените.

Сестрата на Иво първа притича, да го поздрави за успеха, после заедно с още десетина също преплува Искъра под моста на селото.

„Чувството е невероятно, сякаш се докосваш до Бога. Първоначално изтръпваш от ледената вода, а след това се чувстваш по-силен“ –развълнувано сподели Зетов пред медиите. “Като се докосна до кръста, се чувствам жив“ – каза още той.

С песни поздрави женската група за фолклор в Драгушиново.

„Пожелавам на всички именици и на юнака, който извади кръста, здраве и успехи. Здраве пожелавам и на всички хора от селото, да им е берекетна годината“ – каза кметът на Самоков Владимир Георгиев. Събитието уважи и заместникът му Васил Сайменов. „В духа на християнството пожелавам на Зетов, който извади кръста, да е здрав, да бъде истински православен християнин, да спазва традициите, които са въведени още от цар Борис, който е покръстил българите, славяните, траките и всички останали етнически общности, които са живели на наша територия“ – бяха думите на кмета Георги Хаджийски.

За здраве се изкъпаха Катя Домишлярова и снаха й – Диана, облечени в традиционни за Драгушиново носии. После свекървата събра десетки гости у дома си. Синът й Мирослав се взе с чаровната Диана през 2015г. и семейството спази традицията да се изкъпе на Йордановден. Свекървата Катя, която е известна с уменията си на хорото и в автентичния фолклор, пожела на младите да вървят ръка за ръка, животът им да бъде чист и свят, да са топли взаимоотношенията им.

100_4394 100_4398Именякът Йордан Кудев извади кръста в Самоков. Той получи от кмета Владимир Георгиев плакет и парична награда.