140-годишен юбилей за самоковското здравеопазване и отриване на ремонтираното отделение по кардиология събра десетки гости на болницата

20181204_120024

Д-р Красимира Ковачка – управител на МБАЛ – Самоков, д-р Дариткова и кметът Вл. Георгиев днес прерязаха лентата на ремонтирания  Интензивно – кардиологичен сектор при Кардиологично отделение в болницата

 

Днес в болницата в Самоков бе честван 140-годишен юбилей от началото на болничната помощ в Самоков. Повод за тържеството бе и откриването на ремонтираното Кардиологично отделение.

Сред присъстващите бяха доцент Лъчезар Иванов – заместник – председател на ПК по здравеопазване към НС, д-р Александър Златанов – шеф на РЗИ София област, академик Христо Григоров –шеф на БЧК, проф. Александрова – декан на факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, д-р Тотко Найденов от БЛС, народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, д-р Даниела Дариткова – председател на постоянната комисия по здравеопазване към Народното събрание, кметът Владимир Георгиев и много лекари, медицински персонал и граждани.

Бе отслужен водосвет от Михаил Колев – архиерейски наместник, отец Любомир Мишков и отец Георги Николов.

Поздравителен адрес от министъра на здравеопазването прочете д-р Златанов.

„Поводите, които ни събират днес, са два – 140 години  болнична помощ в община Самоков и  откриване на реновираното Отделение по кардиология. Началото е поставено  през месец декември 1878г.  Тогава болницата в града е  била с 50 легла. Първите запомнени имена са на околийския лекар д-р Антон Унтенберг и първия градски лекар – д-р Аврам Голберг през 1881г.“ – припомни в словото си д-р Ковачка.

„Първият Родилен дом е обособен през 1939г. През 1948г. започва да се строи новата поликлиника, а през 1978г. се полагат основите на нов болничен комплекс, който се открива през 1989г.“ – каза още тя. Първото Кардиологично отделение в структурата на болницата се открива през  1993г. от  академик Чудомир Начев.

„В  периода 1961г-2001г. главни лекари на болницата в последователност са били: д-р Атанас Перниклиев, д-р Благовест Иванов,  д-р  Пенчо Ангелов и д-р Кашъмов. Всички те ще се запомнят с всеотдайния си труд и силата на своето сърце. Помним ги с любов и признателност. Управлението на болницата бе съпроводено с трудности и повишени очаквания.  Ние си поставихме като цели повишаване на качеството на обслужване и достъпността до болнична помощ за населението, внедряване на нови технологии, осигуряване на нова апаратура, подобряване на материално-техническата база на болницата и запазване на финансовата й стабилност“ – заяви д-р Ковачка.

През 2001-2002г.  по проект на Министерство на енергетиката бе сменена дограмата на болницата. През 2003г. бе направена газификация на болницата. Болницата е акредитирана два пъти / 2002г. и 2006г. / с много добра  оценка за срок от 4 години.

За 2009 г. със средства отпуснати от Общината е закупена медицинска апаратура, включваща  компютърен томограф, купена е медицинска апаратура и обзавеждане за разкриване на микробиологична лаборатория; мобилен ренгенографски апарат, подвижно хирургическо С-рамо, подменени са два от асансьорите на болницата, един в поликлиниката и един в стационара. През 2009 г. са закупени анестезиологичен апарат  и  ехограф 4D за АГО. В отделенията на болницата работят квалифицирани специалисти“ – каза още д-р Ковачка.

„МБАЛ-Самоков” ЕООД е единственото лечебно заведение за болнична помощ на територията на Община Самоков и Община Долна Баня.  В бъдеще смятаме, че болницата ще продължи своята дейност като болница за активно лечение, като допълнително може да бъде разкрит Медицински център на територията на  Боровец, както и хоспис на територията на Самоков.

 

Според отчета на болницата през 2012-2013г. „МБАЛ- Самоков” ЕООД работи по 5 Европейски проекта: „Шанс за работа” НПДЗ 2012, „По близо до работата” 2012-2013г., „Спри и се прегледай”, „Единна информацианна система на медицинската експертиза в България”, Проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013г. „Обновяване и ремонтни дейности на отделения в МБАЛ-Самоков”. По проекта  Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 -2013, „Обновяване и ремонтни дейности на отделения в МБАЛ-Самоков” в болницата са инвестирани над 3,5 млн. лева за реконструкция и медицинско оборудване. 2,5 млн. лева са изразходвани за медицинска  апаратура и 1 млн. лева за строително монтажни ремонти дейности. Ремонтни дейности са извършени в ОАРИЛ, Операционен блок , АГО- родилно отделение, ООД- кабинет скопичен и графичен, ТО- Остеодензитометричен кабинет.

Община Самоков закупи и дари микробус за транспортиране на пациентите за извършване на хемодиализа и линейка. Получи линейка също дарение от БЧК. По инициатива на ръководството на болницата бе предложено и подкрепено от Общината създаване на програма за обучение на медицински сестри . С решение на Общинския съвет се осигуряват стипендии на приети студенти и се сключват договори за работа. Болницата разполага с 233 легла, има 11 отделения с легла, 3 отделения без легла и 3 параклинични звена. Обслужва 2 общини – Самоков (28 населени места с общо население 40 216 жители  ) и Долна баня (1 населено място – град Долна баня с население  4 913  жители към .), 2 курортни комплекса и 16 вилни зони с общо население от близо 50 хиляди жители, има 69 лекари, 99 медицински специалисти и 81 друг персонал. През болницата годишно преминават 8000 – 9000 болни.

Д-р Ковачка благодари на колегите си за екипната дейност през годините. „Приехме всички предизвикателства на здравната реформа, адаптираме се бързо и аз мисля, че с подкрепата на Общината и с усилията, които полагаме, ще продължим дейността си. Болницата е без финансови задължения и ви уверявам, че за Коледа болницата ще получи 13-та заплата“ – каза още д-р Ковачка.

Десислава Стоянова