103 под карантина в Самоковско

96376108_3463988040282550_1563621842411847680_o

Днес д-р Красимира Ковачка – председател на общинския кризисен щаб за Ковд 19 в Самоков заедно с кмета Вл. Георгиев и началника на полицията дадоха брифинг в МБАЛ-Самоков. Д-р Ковачка поясни, че има заповед от Министраство на здравеопазването, с която са регламентирани плановите дейности на боницата след 13 май.

На всеки пациент в приемния кабинет на болницата се измерва температурата, при най-малки съмения се прави снимка на бял дроб, при съмнения, се взима писиар. Резултатът от писиара идва до 24 часа и се преценява къде да бъде хоспитализиран болния. Противоепидемичните мерки продължават още два месеца.

„От изследванията, напревини в болницата на 203 души – това е целият персонал, изключвам тези, които са били в отпуск, седем човека имат антитала. От тях шест са имали среща с коронавируса и са напълно здрави. На всички е взет писиар в Националния център по заразни и паразитни болести, персонаълт на болницата е здрав към този момент“ – оповести д-р Ковачка.

„В болницата към този момент няма настанен пациент с Ковид 19. В Самоковско към този момент имаме три случая, два от които са насочени към „Света Ана“ и се лекуват в Инфекциозното отделение – става дума за  случаи от предната седмица, един е в село Маджаре, той е от пациентската листа на д-р Трендафилова, пациентът се контролира от личния си лекар, и е у дома си. На всички контактни са взети писиар проби, те са отрицателни. В Бели Искър има контактен с отрицателен писиар“ – съобщи още д-р Ковачка.

Представителите на щаба напомниха, че заведенията вече могат да работят на открито и на тераси.

Кметът Вл. Георгиев заяви, че в Маджаре е дезинфекцирано, както и Драгушиново. „Ще дезинфекцираме и центъра в Самоков, обработваме парковете и за крлежи, петапно продължаваме“ – каза още Вл. Георгиев.

„На всички контактни са взети тестове. Освен медицинския персонал, е тестван персоналът в Домовете за стари хора и в Центра на настаняване. Взимаме мерки – и от страна на болницата, и от страна на полицията, и ние в Общината, нека пазим докторите, ако имаме и в нашия град голям брой заразени, това ще се отрази на болницата и на всички“ – предупреди кметът. „Нека гражданите да бъдат отговорни и да спазват мерките“ – апелира щабът в Самоков.

Началникът на полицията Васил Попов каза, че от началото на извънредното положение са съставени 400 акта.  Към днешна дата има 103  карантинирани – различни категории лица, сред които 8, които са се прибрали Англия тези дни и са с отрицателен писиар. Под 14 –дневна карантина са и се контролират – заяви Васил Попов.

Д-р Ковачка призова да не се струпват хора, да се носят маски в помещения, да бъдат особено внимателни пътуващите в градския и междуградския транспорт. Тя напомни, че има разпореждане и за налагане на финансови глоби при неспазване на закона.