1000 стипендии

 

За поредна учебна година ученици от СУ „Отец Паисий” спечелиха  конкурса на фондация „Комунитас” „1000 стипендии” с област на интереси литература. Гордеем се с постижението на Радост Туджарска от 11а , участвала в екип със своя преподавател по български език и литература Борислава Стефанова. Въпреки че ученичката кандидатства за основната стипендия на фондацията, заради отличното й представяне впечатленото жури й присъди специална стипендия.

Радост Туджарска за втора поредна година става един от лауреатите на конкурса. Другият ни участник – Даниела Конакчийска от 12а се включи в екип с дългогодишния си преподавател по български език и литература Емилия Михайлова. Отличната й подготовка по предмета, широките й познания и интересът към художествената литература, помогнаха на ученичката да се справи впечатляващо и в двата кръга на състезанието и да завоюва наградата, а и признанието на журито.

Гордостта ни се подсилва от факта, че конкурсът „1000 стипендии” в настоящия момент е между най-престижните национални конкурси, с най-широк отзвук и участие (около петнадесет хиляди участници всяка година) . Всяко негово издание се провежда в рамките на две учебни години и в два кръга, като първият започва през април и включва конкурсно есе в съответната област на интереси.

Още в него участниците, освен умения за писане на есе, трябва да покажат богати познания в съответната област, да заинтригуват комисията с оригинална позиция и с нестандартно мислене. Вторият кръг включва дълго интервю с допуснатите до него участници и те трябва да покажат изключителни познания в своята област, мерейки сили с ученици от цялата страна. Спечелилите конкурса получават ежемесечна стипендия в размер на 500 лева годишно и 200 или 400лв под формата на ваучери за книги.

Спечелените стипендии показват, че любовта към книгата, интересът към хуманитарните дисциплини, целенасочената работа, добрата комуникация между учител и ученик, екипността, упоритият труд са гаранция за успех.

Пресцентър на СУ „Отец Паисий“