Ще стане ли Драгушиново биосело?

100_4034Днес кметът на Драгушиново Георги Хаджийски покани жители на селото и експерти от “Коалиция за климата” – България, за да участват в срещата му със З. Андреев.

Фирма “Андреев Еко” ЕООД представи инвестиционното си намерение за изграждане на предприятие за преработване на оборска тор в селото.  Проведени са разговори с Войнов и има съгласие от негова страна за сътрудничество.

На срещата бяха зададени много въпроси към кандидат инвеститора и разяснени подробно технологията и предимствата. Органичният материал от кравефермата, във вид на твърда и течна фракция, се събира и се смесва с вода. Биогазът, произвеждан във ферментатора, се събира в газов колектор. Получената като краен продукт биомаса, в течна или твърда фаза, представлява органичен биотор. Освен качествата му, предимство ще бъдат и цените – три пъти по-евтин от тези, които са на пазара. Технологичният процес ще бъде автоматизиран с две фази. Първата е технологична – за производство на анаеробна ферментация на оборска тор, при която се отделя биогаз. В производствената фаза се извършва сепариране и пресоване за отделяне на течна и твърда фракция. Твърдата фракция ще се поставя в сушилни, работещи на произведения биогаз. Следва гранулиране чрез машина и пакетиране на получения органичен биотор за продажба.

Проектът е на стойност 350 000лв. по Оперативна програма на Европейския съюз. В момента в Полша 100 фермери са кандидатствали за производство на биогаз.

Част от предимствата са, че ще има работа за хора от селото и ще може да ползват най-лесно продукция за наторяване на градини и ниви с балансиран тор. Течната фракция ще бъде безплатна. Ще се реши проблемът с отпадъците от фермите. Младежи, които участваха в срещата попитаха колко работни места ще бъдат открити.

“Научих, че в село Драгушиново има ферма с повече крави и се свързах с г-н Войнов. Той се съгласи за съвместна дейност” – сподели Андреев.

“Всички проекти са добре дошли. Колкото повече бизнес има в едно населено място, толкова по-добре. Разбира се, ако не вреди на местното население. В този случай няма рискове за екологията” – каза инж. Александър Воденичаров от “Balkanika Energy”.

БАЛКАНИКА ЕНЕРДЖИ АД е създадено с цел цялостна реализация на инвестиционни проекти в областта на производството и използването на енергия от възобновяеми, конвенционални и алтернативни енергийни източници, опазване на околната среда чрез устойчиви системи за използване на отпадъците. Важна част от дейността й е и реализацията на проекти за повишаването на енергийната ефективност и независимост на сгради, производствени системи и населените места. Благодарение на дългосрочното и успешно партньорство с редица компании, лидери в национален и световен мащаб, както и на  собствения натрупан опит, фирмата предлага висок професионализъм, качество и гаранции при разработването на модерни и надежди концептуални технологични решения, финансов анализ на рентабилността им, планирането и управлението на реализацията на инвестиционни проекти в енергийни съоръжения и инсталации.

Десислава Стоянова