Ще имат ли право гласоподавателите от селища под 350 жители да избират свои кметове?

Почти всички села в Самоковско без избор за кмет наесен

На 16 януари 2019 г. в Президентството на България бе организирана работна среща между председателя на Сдружението на кметовете на кметства в България и кмет на кметство гр. Калофер Румен Стоянов, Станимир Станчев, кмет на кметство село Куртово, Община Карлово; Христо Христов, кмет на кметство Ново село, Община Велико Търново; Пламен Петков, кмет на кметство село Къшин, Община Плевен и професор Емилия Друмева, съветник на Президента на Република България, както и представители на администрацията на президента на Република България.

На работната среща бе поканен и взе участие и Георги Хаджийски, кмет на кметство с. Драгушиново, Община Самоков.

Тема на срещата бе  обсъждане на правните механизми за премахване на разпоредбата в населените места под 350 жители да няма пряко избирани кметове, а да бъдат назначавани кметски наместници. 

Съгласно разпоредбите на § 18 на преходните и заключителни разпоредби от Изборния кодекс, в чл. 16, ал. 1 на Закона за административно-териториалното устройство на Република България, е въведена промяна в сила от 22.07.2016 г., регламентираща, че статут на кметство трябва да имат населени места с над 350 души.

Като мотиви, налагащи промяната са изтъкнати „необходимост от икономии от организационен и финансов характер”, както и „действителната демографска картина в редица населени места в страната”.

По този начин е направен опит за пренебрегване на хилядолетните български традиции в областта на местното самоуправление; за нарушаване на конституционното право за участие в местното самоуправление на над 250 000 български граждани; на заличаване като кметства на над 1 000 български селища.

С оглед търсене на разумни решения на създадения проблем, Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България внесе искане до президента на България генерал Румен Радев за сезиране на Конституционния съд с оглед отмяна на цитираните законодателни промени като противоконституционни.

 

При условие, че прагът от 350 жители остане, жителите на селата Алино, Белчин, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Злокучене, Клисура, Маджаре, Ново село, Поповяне, Рельово, Шипочане и Ярлово в състава на община Самоков, няма да могат да избират пряко своите кметове, а ще ги получават директно – назначени по реда, предвиден в чл. 46а на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Георги Хаджийски – кмет на село Драгушиново, краевед, блогър, писател