Шествие срещу фермите за кожи мина по софийските улици

Вчера над 200 човека преминаха по софийските улици между Министерски съвет и НДК под ритъма на барабани, с плакати и скандирания в подкрепа на забрана на фермите за ценни кожи. Събитието намери силна подкрепа сред артистичните и модните среди. Шествието бе организирано от Сдружение КАЖИ , фондация „Дивите Животни“  и Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България.
По средата на бул. „Витоша“ шествието спря за няколко минути и бе направен атрактивен флашмоб. Пред НДК пък протестиращите показаха модното ревю от проекта „ЗООТОПИЯ“ на модния дизайнер Светла Колева. Ревюто демонстративно насочи вниманието „към несъотвествието в това страданието и убийството да се претворяват в нещо красиво или стойностно.“, коментира модната дизайнерка. Тя е сред младите българските дизайнери, които се обявяват категорично против убиването на животни – най-често норки и лисици – само заради кожите им.
Петя Алтимирска, от организаторите на събитието, каза още: „Традицията и културата не са оправдание за причиняването на ненужно насилие и смърт на други съзнателни същества. Ние не сме принудени да живеем като нашите предци, да се подчиняваме на техните традиции и социални навици. Можем да поставим под въпрос и да изберем отхвърлянето на тези абсурдни системи на насилие, каквито са фермите за кожи. Можем да се развиваме, да напредваме и да живеем по-етично като създаваме по-справедливи общества.  Искаме България да върви по стъпките на цивилизованите общества, които вече не само отхвърлят, но и забраняват този жесток бизнес. Вместо това, чрез мълчанието си, нашите политици толерират развитието на жестоката кожухарска индустрия, като слагат страната ни редом до страните от третия свят“.
 
Преди малко над година, от кампанията входираха 51 хил. подписа в Народното събрание за забрана на фермите за ценни кожи. Оттогава, законопроектът за забраната все още не е внесен в Народното събрание нито от депутатите, нито от Министерски съвет. Затова организаторите проведоха протест на 19-ти юни и сега отново излязоха на улиците. Твърдят, че ще продължат с публичните събития, докато забраната на фермите за ценни кожи в България не бъде внесена и приета.
Стефан Димитров