Швейцарски доклад: основна причина за аварията на „Чаира“ е технологично остарялата турбина

Доклад на швейцарска компания посочва като основни причини за аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ остарелия дизайн на турбината, което е създало „високи локални напрежения и кавитация (частично повърхностно разрушаване на метала), които са довели до натрупване на умора в материала“.

В доклада на AF-Consult Switzerland AG (AFRY Schweiz AG) се изтъква включително силната амортизация на ключови съоръжения от хидроагрегата, като се подчертава, че повредите са нетипични за подобен тип съоръжения в световната практика. Кумулативното въздействие на посочените фактори е довело до настъпването на инцидента.

От Министерството на енергетиката учняват, че за времето си (80-те години) това е бил оптимален дизайн на турбината за т.нар. нулев (пилотен) проект на високонапорна ПАВЕЦ. С последващото развитие на технологиите са се появили по-добри технически решения.

От енергийното министерство уточняват, че Комисията по енергетика към Народното събрание е провела изнесено заседание в ПАВЕЦ „Чаира“, на което депутатите са били запознати подробно със състоянието на централата и са им били представени и резултатите от доклада на швейцарската компания за коренната причина за аварията с хидроагрегат (ХА) 4 от началото на 2022 г.

Швейцарското дружество е извършило анализ и проверка на дейностите по време на експлоатацията и рехабилитацията на съоръженията в централата, компютърно моделиране на процесите и изследване на проби от метала в германска лаборатория.

Ремонтът на ХА2 ще започне в началото на 2024 г. За възстановяването на ХА1, който е спрян превантивно заради повреди на турбинното оборудване още преди започването на рехабилитацията, се водят интензивни преговори с оригиналния производител.

ХА4 изисква подмяна на цялата турбина и възстановяването ще отнеме повече време – приблизително 36 месеца от подписването на договор с избран изпълнител.