Шарен надпис на латински SAMOKOV взриви социалната мрежа

Едни лайкват, други питат защо се дават над 15 бона за надписи, а не се асфалтират улиците. Общината отговаря: „Благодарим за коментарите и споделянето. Постът събра 30 000 аудитория“…

 

Повод за бурната социална реакция е монтираният на пътя Самоков – Боровец преди дни надпис с цветни букви, на латиница – samokov.

Самоковци споделят, че авторите на логото и одобрилите го в Общината проявява недобър вкус и поставя бутафорни декори на града, а същевременно улиците са неасфалтирани, липсват инвеститори и бизнес среда, която да намали безработицата и да върни младите.

„Не се асфалтират дори тези улици, които пострадаха от наводнението в Самоков, мостове в града остават месеци наред неукрепени и рискови, безкрайни ромски празненства тормозят самоковци през нощите, а кметът надписва града с латински шарени букви. Ридо се сече и унищожава, гората из Рила планина – също. Адекватно ли е да се дават пари от джоба на данъкоплатците за букви и шарении при всички проблеми?“ – питат Теменужка Григорова и Ясен Асенов.

 

 

Социалната мрежа също се взриви от коментари. Н.К.Х. написа във ФБ: „ Да. Самоковсата общественост живо се интересува къде отиват парите им. За съжаление, подобни измислени от незнам кой си, инвестиции, не влизат добре във оценките на Самоковци. Вместо да си вземе бележка от това и да се извини, ОС нагло парадира с този надпис, правейки го даже популярен. Мнението е по повод отговора от Общината : „Благодарим на всички коментиращи и споделящи!
Благодарение на Вас постът достигна повече от 30-хилядна аудитория. За едно денонощие направихте новия надпис на Самоков по-популярен и от пловдивския“.

 

 

Самоковец пита: „15 000 лв. – моля ? Къде, и за какво се похарчиха ?1875 лв на буква?“ Разбираме, че това е последният мандат на Кмета, но не оставяйте хазната празна при заминаване“ – призовава в пост самоковец.

Николов пише:„ Повод за гордост, нали? То и на Сузанита клипа направи 4 милиона гледания… Кича е всеобхватен“.

 

Самоковци реагират с коментари: Георги Пр. пише „Еми мноу хуууу“, Станислав добавя: „Като надпис на детска площадка“, Елена пита: „Защо не е на кирилица“, следват още мнения: „Много грозно“, „Цветовете не се връзват“. С ирония местните питат: „Защо не се постави на входа за Ихтиман, там положението не е никак розово“, имайки вероятно предвид, че там живеят предимно роми. „Ужас – дават се пари за това, а за хората от наводнението по 300лв!“ – възмущават се самоковци.

„Убав е надписо, ама на шльоковица“, „Защо бусо е с варненска регистрация“? – питат още самоковци и си отговарят само „ защото нема със самоковска“, „То и у Германия има надписи на латиница“ – шегуват с местните и добавят , че е по-важно „Да се отвори фабрика за безработни“.

 

 

Виолета Йорданова коментира: “Хубаво е, че се правят нови неща в града! Видно е, че той се променя към добро. И в другите градове, в които има подобни надписи, те са с латински букви. Не мисля, че е нещо, което прави инициативата безмислена. Може би е добре, обаче, Общината да обърне внимание на отдавна некосените зелени площи-навсякъде в градинките и парковете. За най-малките деца вече са недостъпни, заради по-високите треви от ръста им.“

Иванка Соколова споделя мнение: “ Защо не спрем да бъдем черногледи и да се радваме на малките неща! Радва ме факта, че Самоков се променя в положителна посока и се надявам скоро и мисленето на хората да претърпи промяна, да бъдем по позитивни и човечни!“

Журналистът Евелина Ковачева прави доста задълбочен анализ: „Самоков не се променя в положителна посока. Може би с няколко козметични промени, но всеки път като се връщам, ми става все по- мъчно, защото хората ги няма и така ще бъде докато се правят градинки и надписи и няма условия за бизнес. Очевдино съм неуважаващ себе си самоковец, защото събирам дори акитата на кучето си, но пък за сметка на това не мога да го разхождам в „новия“ парк. Общите приказки за мрънкането стават, но не и за хора, които всеки ден работим за промяна в тази държава. И няма да кажа, че Самоков е мръднал докато младите хора с образование, сме принудени да напуснем, не от циганите, а от факта, че няма нито нормална работа, нито нормално здравеопазване… Само един пример – преди година ми трябваше документ от лекар, нито един в Самоков не може да ми го даде, но в Елин Пелин (община доста по-малка) имаше такъв лекар. За жалост въпреки всички дадености и възможностите Самоков да е номер едно в страната по брой туристи и развитие на други сектори в бизнеса, това няма изглед да се случи скоро (за справка вижте туристическите агенции – Цари Мали град се продава със Сапарева баня, не със Самоков и това не зависи от самоковци, а от маркетинга на общината, който очевидно липсва)“ –коментира Ковачева.

 

 

Както писа сайтът „Самоков инфо“, по протокол №27 от 25.05.2017г. имаше докладна на общинска администрация за допълване списъка за капиталови разходи. С 27 гласа „за“ Общинският съвет разреши с решение № 937 да се отпуснат пари от общинския бюджет за:  Изработка на декоративно лого на община Самоков”, което ще се отчете в § 52- 06 „Изграждане на инфраструктурни обекти”. Средствата, необходими за изработката на обемни букви- метална конструкция с габаритен размер 11,2 м х 1,24 м., доставката и монтаж в определено от Община Самоков зелено пространство, са в размер на 15 132 лв. За подготовка на фундамент са необходими допълнително около 4 100 лв. Общо необходимите средства в размер на 19 232 лв. ще бъдат осигурени от Резерва за непредвидени и неотложни разходи“ – това е текстът на решението по докладна на администрацията.