Честване на Планинска спасителна служба – не уважи спасител № 1 Петър Терзийски

Преди дни в зала в града бе отбелязана 75 –годишнина от създаването на ПСС в Самоков, база Боровец. Според коментари сбирката е проведена в присъствието на малобройна отбрана аудитория.

„Когато се честваха 50 години от създаването на ПСС – Самоков, събитието се проведе в Читалището, имаше концерт на Хора на ветераните туристи в Самоков, както и гостуващи туристически хорове. Тогавашните организатори се бяха погрижили събитието да бъде добре разгласено в България, да бъде уважено от многобройна публика от туристи, планинари и спасители от страната. Тогава беше издадена и книжка“ – коментира Елена Кирилова, туристка от Костенец.

„Може би сега организаторите са бързали и не са имали време да поканят повече туристически дружества и колеги спасители от България?“ – питат се туристи от Самоков.

„Фрапиращо е, че на честването не присъства Петър Терзйски, най-важната фигура в спасяването в региона от близките години, който се пенсионира след близо 50 години служба в планината. Говори се, че не му е била изпратена покана. Името на Петър Терзийски е известно и едва ли подобно пренебрежително и непрофесионално отношение би могло да засенчи заслугите му. По-скоро е повод за изводи. Все пак има протокол при подобни чествания и трябва да се спазва. Елементарно е“ – коментира туристът Мартин Стефанов от Сапарева баня. „Не се става спасител, като ходиш в гората за дърва“ – коментират туристи.

 „За тези 50 години, през които съм работил в Планинска спасителната служба в база Боровец направихме много неща. Не знам защо не бях поканен на честването на 75-годишнина. Лицемерието не може да не съществува. Лошо е, когато лицемерието, което по принцип е характерно за политиците, влезе в организация, която е хуманна. Когато хората заемат определени длъжности, които са ръководни, трябва да бъдат човечни, умни и съпричастни към обществото“ – сподели Петър Терзийски.

Десислава Стоянова