Физкултурният салон на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ се нуждае от още средства

По време на вчерашната сесия по докладна на кмета бяха гласувани още средства за физкултурния салон на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“.  В докладната, представена на ОбС, се посочват мотивите за исканата сума.

Става дума за допълнителни средства в позиция „Мерки за отводняване на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-гр. Самоков” във функция 3 „Образование”, дейност 322 „Неспециализирани училища”-  дофинансиране  на стойност до 16 560 лева. Поискани бяха и други средства от бюджета в позиция „Спортно оборудване на физкултурен салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”-гр.Самоков   на стойност до 11 560 лв.

Строителството на салона започна преди около две години. Според проекта новата сграда ще бъде с площ 415кв.м., стойността на обекта бе оповестена – 630 000лв. без ДДС, строителството се извършва от фирма „Реставрация 02“.

Съветникът инж. Петър Георгиев коментира по време на сесията: „Този салон се прави доста години и непрекъснато възникват неща. Аз се съмнявам, че ще стане готов и за догодина. Кога ще влезат децата там, за да спортуват и да провеждат нормални часове. Отпускат се непрекъснато нови средства, много грешки се намират и в проекта, но според мен най-вече грешките са във фирмата изпълнител. Молбата ми е към сегашното ръководство да не се доверяват на измислени фирми. Преди да се даде общински обект на някоя фирма, да е достатъчно проверена и да има гаранции за изпълнение. Сблъскваме се непрекъснато с фалшиви фирми, които искат само да вземат пари. „Някои от тях казват : „Взимаме парите и забравяме“.Нека направим всичко възможно всичко там да е ОК и децата да имат нормални часове по физическо“ – настоя инж. Петър Георгиев.

 

В отговор кметът поясни: „Ще кажа защо действаме по този начин. Проект имаше преди това, беше съгласуван с паметници на културата, защото попада в историческа зона. Ние вземе този проект, който го имаше, за да кандидатстваме. Защо правиме на час по лъжичка? Защото, ако бях предложил на ОбС физуклутрният салон да ни струва един милон, дали щеше да ни стигнат парите за изграждани и за дооборудване? Моята цел беше да ни отпуснат пари и от Министерство на образованието. Към този момент са ни отпуснали 250 000лв. Общината е подпомогната от МОН, иначе трябваше всички средства да ги дадем от общинския бюджет. Това е единственият физкултурен салон, който изградихме през тези години. Сега залагаме средства за дренажи, защото се установи, че има влага. Гласуват се и средства за дооборудване на физкултурния салон. Фирмите…Фирмата, която изпълнява проекта е „Реставрация“, тя е изпълнявала и други обекти в други училища. Мисля, че сме на финалната права и за 15-ти септември физкултурният салон ще работи“.