Умуват за увеличение на данък сгради  

img_0925

„Налогът скача драстично. Защо да товарим с такава финансова тежест самоковци?” – попита съветникът Александър Кроснев

Дни преди сесията на Общински съвет, общинска администрация покани обществеността на обсъждане. Негова тема бе предложението на администрацията да се увеличи данък “Недвижими имоти”.

“Наблюдава се намаление на данъчната оценка на имоти в нашата община и след направен анализ ние отчетохме намаление на начисленията от данъчната оценка. В същото време предназначението на този данък е изключително голямо и Общината има свободното право да решава какви разходи да финансира. Основно това са поддръжка на общинска инфраструктура, пътища, тротоари и водопроводи, канализация, издръжка на детски градини, Домашен социален патронаж и други. Оттук се плащат помощите по решения на Общински съвет, обезпечава се финансовото подпомагане на спорните клубове, стипендии за ученици, подпомага се закупуването на нова апаратура за болницата и ремонтите й, издържа се библиотеката, изграждат се площадки и спортни съоръжения. Затова предложението е размерът на данък сгради да се определи, като говорим за умерено преразпределение на разходите към всички граждани” – поясни по време на общественото обсъждане заместник-кметът Сия Шехтанова.

Същевременно от адманистрацията се оплакаха, че един общински служител обслужва 372 жители, а в други Общини натовареността била доста по-малка, защото имало повече чиновници.

Предложението е да се определи размерът на данъка и да стане един промил, до момента всички собственици са плащали 0,7 промила – поясни заместник-кметът Шехтанова.

Бяха дадени и примери, според които в Зона 1 – идеален център – физическо лице с имот и сграда, досега е плащало при данъчна оценка 53 659лв. 37 лева данък, за в бъдеще ще плаща 53, 56лв. В Зона 2 – досега е плащано среден данък 11, 80лв., ще стане 16, 40лв., Зона 3, става дума за апартаментите в кв. “Самоково” – досега е плащано 7лв. за данък, предлага се да стане 10лв., Зона 3 – предимно къщи – досега е плащано 27, 50лв., ще стане 39, 88лв., Говедарци – 10,59лв. – става 15лв., Боровец, хотел – 702лв. е било досега, предлага се да бъде 1 003лв.

По време на обсъждането съветникът Александър Кроснев заяви – “Направи ми впечатление, че данъкът ще се увеличи сериозно – от 30 до 50%. Наскоро се увеличи и данъкът за превозните средства. Не е ли по-добре да помислим да намалим разходите на Общината, а не да товарим финансово жителите на Самоков и селата”.

Към общественото обсъждане нямаше голям интерес. Присъстваха около десетина души. На предстоящата сесия в четвъртък темата ще се дискутира от съветниците.