Стотици се събраха в храм „Успение Богородично“ , за да се поклонят пред иконата на Божията майка

Над 500 литра курбан бе раздаден за здраве

 

Днешният ден е храмов празник на един от символите на Самоков – църквата “Успение Богородично”. Стотици се събраха в храма, за да се поклонят пред иконата на Божията майка. Много от тях сложиха пред иконата традиционните за празника босилек и цветя, наречени „богородички“.

Службата  в продължение на повече от два часа води Архиерейският наместник на Самоков отец Михаил Колев. Осветени бяха много обредни хлябове, питки, погачи и вино, донесени от хората и след това раздадени за здраве, утеха и спасение.

Мъжкият църковен хор изпълни „На многая лета”. Отец Колев  говори в проповед за земния и небесния живот на Св. Богородица. Пред отеца се изви опашка от християни, спазвали Богородичния пост и желаещи да се причестят.

Осветен бе и традиционният курбан, който се раздава на този ден в църквата “Успение Богородично”, приготвен от майсторите Николай Айдаров и Георги Арангелов с помощник общинския служител Петър Кьосев. За празника са дарени една овца, една крава,  агне и много други продукти, които са необходими за приготвянето му. Петте пълни столитрови казана осигуриха раздаването на около 2000 порции.