Срещата между Петьо Кисов и Теодора Спасова превръща нощта в опияняваща

100_3854 100_3851 100_3842

100_3834

Каквото и да се каже за постановката, режисурата на Весела Колешанова и играта на двамата артисти Теодора Спасова и Петьо Кисов, ще бъде клише и няма да е достатъчно. /Това също е банално, но все някак трябва да се почне, след като си изгледал великолепното представление/. Зрителите стават свидетели на плътно вживяване в ролите и режисьорска работа, които ги разплакват и ги карат да си спомнят или да изживеят любовта и раздялата, да влязат във вечния кръг, в който мъжът и жената вървят един към друг и се разделят,…преди да се срещнат.

Иначе казано със самотата и желанието да я прикрием, за да намалим болката, за брака и опитите на жените да доминират, за разочарованието от любовта и въпреки това – поредното влюбване, ни срещат артистите и режисьорът. Споделят ни за любовите си и вечното преследване между жената и мъжа, което не се е променило от времето на Дон Жуан, Казанова и Кармен.

Както винаги с нестандартен избор на пиеса, която не е поставяна досега в България, с музикален фон, който е в синхрон с играта на артистите и с настроенията им, с постигната подходяща сценична визия на Теодора и Петьо /благодарение и на намесата на дизайнерката и шивачката им/ – все характеристики, типични за режисурата на Колешанова. Близо час и половина публиката живее с героите на сцената и на финала им подарява в замяна своите аплодисменти. През сълзи и усмивки.

Постановката е по пиесата на Валентин Красногоров “В малките часове на опияняващата нощ”. Превод от руски, музикално оформление и режисура – Весела Колешанова.

Спектакълът се игра днес от 16 часа в Младежкия дом и е част от фестивалната програма на “Театър без граници”.

Спектакълът бе възстановен за фестивала, неговата премиера беше през миналата година.  Колешанова и артистите от Читалище “Любословие” и Младежки театър “Веселушко” подготвят премиера на постановката си за новия сезон.

 

Председател на журито на “Театър без граници” е театроведът Венета Дойчева, колеги са й актьорът Петър Савчов и Гьорги Георгиев Антика – режисьор и театрален педагог.

“Фестивалът върви нормално, има всякакви постижения и опити. Лично аз съм доволен от нивото на трупите. То показва, че те сериозно се занимават с театър” – сподели след спектакъла Георгиев. Той за втора година е в журито на фестивала, а председателят доц.д-р Дойчева – за трета.

Десислава Стоянова