Спас Кордев – общински съветник: В работата ни трябва да има морал и прозрачност

В Общински съвет Самоков след местните избори през есента влязоха нови личности, които досега не бяха известни в политическото пространство. Поканихме за разговор един от новоизбраните общински съветници – Спас Кордев. Родом от Пазарджик, но от доста време свързан със Самоков и Драгушиново.

Към него интерес не липсва. Например, стана ясно, че от негово име е било входирано в Общинската избирателна комисия заявление за оттеглянето му като съветник. Преди това обаче Кордев е изпратил писмено уведомлене в ОИК, в което е заявил, че ако постъпи такова заявление, трябва да се счита, че не отразява неговата воля. Любопитното е, че Кордев не е упълномощавал никого да внася такъв документ от негово име. Т.е. някой е направил опит да подмени волята му. След като Кордев заяви пред ОИК, че не е внасял документ за оставка, ОИК единодушно уважи решението му и той остана общински съветник. Подробно тази ситуация е видна от решението на ОИК.

Той мълчаливо посрещна атаките срещу него и засега се въздържа от коментари. Кордев е интересна личност и защото има три висши образования и стои над всякакви междуличностни и междупартийни конфликти. Има бизнес в Боровец. Семеен е, има дъщеря.

-Г-н Кордев, доста бурно начало за политическа кариера.

-Не сe смятам за политик – аз съм общински съветник благодарение на хората, които бяха активни на местните избори и на тези, които лично ме подкрепиха. Това доказва, че през годините, в които съм общувал с тях, съм спечелил доверието им. Ще положа всички възможни усилия, за да го оправдая и в бъдеще – ще продължа да съм полезен за хората.

-Кои са задачите Ви като общински съветник ?

-Конкретните задачи ще се набележат в хода на работата на Общински съвет. В работата ми на общински съветник ще се ръководя от принципите, от които се ръководя и в живота, и в бизнеса – честност, морал и прозрачност. Най-важното за един общински съветник е да бъде близо до хората. От опита си съм разбрал, че резултат се постига с много труд и постоянство. Познавам проблемите на града и района, съпричастен съм към трудностите на хората. Самоковци също ме познават и ме търсят, вече и по въпроси, свързани с работата на Общински съвет.

-Сега, след излизането Ви от “Самоковци за Самоков”, от коя група в Общински съвет сте ?

-Аз съм независим общински съветник. Политическата, партийната група не е от значение. По-важно е да се работи за благото на хората и да се опитваме да решаваме проблемите им.

-Какво ще се случи, ако и Върховният съд касира изборите за съветници ?

-В такъв случай ще има нови избори, като резултатите вероятно ще са сходни със сегашните. Но проблемът е друг – решенията на сегашния ОбС ще се оспорват, ще трябва да се вземат нови решения и ще се блокира дейността на ОбС и общинската администрация.  Мисля, че това няма да се случи.

-Имате бизнес в Боровец и сигурно познавате доста от проблемите на курорта. Какво е мнението Ви за него ?

-В Боровец има предпоставки да бъде сред водещите курорти в Европа. Трябва всички, които имаме бизнес в Боровец, да работим за неговото развитие – с идеи и с конкретни дейности.

-Как се отрази безводието в Боровец за Нова година ?

-За огромно съжаление това, че в Новогодишната нощ част от Боровец остана без вода, се отрази много зле на курорта. Случилото се е несъвместимо с разбиранията и очакванията за добра туристическа дестинация. Институциите и доставчиците на обществени услуги трябва да са подготвени и да са в състояние да отстраняват във възможно най-кратък срок затрудненията за доставяне на вода, електроенергия и предоставяне на други услуги, без значение какви са времето и условията. Без такава готовност е невъзможно да се поддържа образът на курорта Боровец, който се изгражда с десетилетия.

-Може ли Самоков да стане град с туристически облик ?

-Самоков има природни дадености, които може да се използват за туризъм през четирите сезона на годината. Съчетанието между чист въздух, минерална вода и планина е предпоставка за развитие на една атрактивна дестинация. Опитът в европейските курортни центрове го доказва.

-Дали някога младите ще избират Самоков не само защото е родното им място ?

-Това е задача на всеки един гражданин, не само на общинските съветници. Ако постигнем положителен отговор на този въпрос, ще сме доволни като бизнесмени и като общински съветници и ще сме щастливи като родители.

-Кажете няколко думи за Драгушиново.

-Драгушиново е място, с което съм свързан емоционално. Там минаха моите най-хубави младежки години. Драгушинци са интересни хора, които уважават традициите си. Не съм пропуснал събор, Тодоровден или Топеница в Драгушиново. Аз споделям техните ценности и винаги съм готов да съдействам за развитието на селото, за да живеят хората в него по-добре.

-Каква е прогнозата Ви за годината в социално-икономически аспект ?

-Ще бъде много трудна година. С обединяване на усилията на хората и институциите може да се стигне до по-добри резултати.

-В началото на годината какво е Вашето пожелание ?

-Пожелавам на всички да са здрави. Пожелавам им успешна година и да не забравят, че най-важните качества са честността и достойнството. И още нещо – когато човек е здрав и има добро семейство, той се чувства богат и щастлив.

 

Десислава Стоянова