Скандал в Общински съвет, предизвикан от хаос в Боровец – пред хотел «Рила» улица е затворена с бариера, пожарната иска ключ от рецепцията, за да мине

 

«Бороспорт» подкупва ли съветниците, като им предлага безплатни лифт карти за сезона, за да мине нов план за улична регулация» – питат още съветниците 

 На сесията на Общински съвет бе предложено да се обсъди по докладна записка от кмета Владимир Владимиров Георгиев окончателния проект за Подробен устройствен план – план за улична регулация и обекти на публичната собственост и квартали на Боровец. Съветниците трябваше да направят съответни корекции, свързани с регулацията. В докладната е предложено да бъде премахната улица пред хотел „Рила“, западно от съществуващата кабинкова въжена линия да се обособи паркинг; до друг паркинг да се обособи,  източно от кабинковия лифт да се отрази проект на двуетажен паркинг; пред хотел „Рила” да се обособят два паркинга с възможно голям капацитет; да се замени пешеходна пътека с улица с габарит 6 метра и тротоар 2 метра; да се обособи паркинг пред „Чайната”; както и паркинг за нуждите на РСПБЗН в к.к.Боровец. Предвиждат се още няколко улици и тротоари.

Съветник попита защо трябва да отпаднат паркингите пред хотел „Рила“.

Емил Николов – председател на ПК по устройство на територията обясни, че през 2014г. на заседание на състав на тогавашната комисия по ТСУ и общинска администрация под предлог да не се спира частната инициатива в Боровец се прекрати проекта на архитект Еврев.

„Проектът му не беше утвърден. Затова тогава се взе решение – през февруари месец 2015г., да се направи само уличната регулация на Боровец,  да се даде основата какво ще представлява курортът и на базата на него всеки да си направи план за частния имот. За две години минаха 4 Подробни  устройствени планове, но нямахме утвърден регулационен план.  На декемврийската сесия беше представен един проект в Общински съвет, за да се запознаят всички колеги. Паркингът при кабинковата въжена линия не беше отразен, отразен е като поземлен имот“ – обясни на колегите си съветникът Емил Николов.

Архитект Надежда Клинчева от общинска администрация поясни, че това не е пропуск, а било виждане на проектантските екипи – на това място да има площадно пространство, тъй като курортът освен от паркинги, се нуждаел от площи за мероприятия.

Съветниците се възмущават и от поставени две бариери от хотел „Рила“ на улицата до хотела – на какво основани, по кой закон, са там и кой ги е поставил – питат съветниците. „Пожарната влиза там, като взима ключ от хотел „Рила“.

Валентин Милушев от ГЕРБ настоя по време на сесията в плана да се запази улицата.

Съветникът – ветеран, Ангел  Немов – бивш кмет на Самоков заяви, че е грешка да се затварят улици и да се правят паркинги на средата на пистите. „Не може да минават колите на пожарната и линейки“ – коментира още Ангел Немов.

„Не бива да уйдисваме на акъла на хотел „Рила“, да затваряме улица, защото искат скиорите да им влизат в хотела“ – възмущаваха се съветници

По време на разправията един от съветниците оповести: „От „Бороспорт“ е получено писмо, което е просто срам за съветниците. Предлагат ни съвместна дейност – да ни дадат безплатни карти за лифт, да караме ски, но да си платим 166лв. ДДС. И отзад има пожелание за съвместна дейност“. Силвия Стойчева – шеф на съветниците поиска веднага да се застрахова, че не е нейно искане. „Попадна при мен случайно. Така са преценили, изпратили са го“ – уточни се Стойчева. Разговорът предизвика смях в залата. Заради скандала и напускането на залата на един от съветниците, председателят Силвия Стойчева уточни, че предложението е този план да бъде представен за ново обсъждане, след като се отразят промените, които коментираме. Предлагам вида спрем дискусията, защото се концентрираме само върху едно нещо. Общинска администрация, след като на следваща сесия представи коректно отразени тези предложения да може да приемем плана за уличната регулация на Боровец.

Корекциите бяха гласувани явно и получиха 25 „За“ и двама „Въздържал се“.

Съветникът Емил Николов предрече, че ако тези въпроси не се решат, ще възникнат като лавина други проблеми.