Сеч в Рила ще почне след търгове в горското

Нови масиви от Рила обект на търг за добив на дървесина. Предвидената сеч е в района на Говедарци и Боровец

Вчера се проведе търг с явно наддаване за продажба на стояща дървесина  на корен  от  държавни горски територии в района на дейност на  ТП “Държавно горско стопанство“ – Самоков.

Комисията бе в състав Ангел Беличанов – представител на ЮЗДП, Антоанета Гергинова – секретар и членове Гергана Ихтиманска, Елена Стоименова и Пламен Бързанов.

Фирмите наддаваха за 13 обекта. За обекта в местността „Св. Георги“ над село Говедарци с количество дървесина от 1 250 куб. м. с първоначална цена 100 863 лв. без ДДС участваха 10 фирми.

От надпреварата отпаднаха „Йовичин Гого“, „ТИС“ с представител Чавдар Йорданов, „Кедър лес“ и „Ласкин лес“, а „Васкос“ с управител общинския съветник Васил Стоянов, не се яви. За дървесината играха „Клен лес“, „Слава Сава“ – с пълномощник Радослава Стоянова, „Новел“ с управител Георги Шуманов, „Венци 2003“ с управител Венцислав Стоименов, „ВГ“ с представител Венцислав Михайлов. Всички обаче се отказаха още след първата стъпка и „Клен лес“ спечели обекта за сумата 103 888 лв. без ДДС.

За втория обект в местността „Мечкин дол“ също в землището на Говедарци, участваха шест фирми, „Йовичин Гого“ и „Кедър лес“ бяха отстранени. Наддаваха „Егролес“, „Клен лес“, „Венци 2003“, „Васкос“, в крайна сметка спечели „Егролес“ с управител Евгени Грозданов. От обекта Грозданов ще добие 122 куб. м дървесина, като ще плати 111 311 лв. без ДДС.

Дървесина в землището на село Говедраци в района на хижа „Вада“ ще сече отново „Егролес“ с управител Евгени Грозданов. Той беше единственият кандидат да добие 2 300 куб. м. дървесина срещу сумата от 162 574 лв. без ДДС.
Емил Симонски – управител на „Краси лес“, взе друг обект в землището на Говедари в местността „Вада“ с общата кубатура 905 за 75 851 лв., след като всички се отказаха още след първата стъпка.
254 куб. м край Боровец срещу 19 154 лв. ще реже „Котара груп“ с пълномощник Александър Котараски.
455 куб. отново в Боровец ще добие „Венци 2003“, който спечели с цена от 32 100 лв. без ДДС в надпревара с още 9 фирми.
„ВГ 87“ с управител Венцислав Михайлов ще добие 384 куб. м дървесина в Боровец близо до „Черната скала“, като ще плати за тях 28 835 лв. без ДДС.
Другият обект се намира е в землището на село Рельово в местността „Матришан“. От него ще се отсече 280 куб. м за сумата от 18 000 лв. А търга спечели Николай Ласкин с фирма „Ласкин лес“, който единствен се яви, въпреки подадените 10 оферти.
Има още три обекта за сеч, за които ще бъде подадена информация на по-късен етап.