Сесия на подписка се проведе преди дни за нови обекти

Четири решения взеха част от съветниците преди дни по време на т.нар. „сесия на подписка“. В нея са участвали 17 съветници. Заседанието е било относно кандидатстване на Община Самоков с проекти за строителство.

Първото решение е за изграждане на„Пристройка за столова и два броя класни стаи към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” в УПИ I, по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г..

След проведено явно гласуване чрез саморъчно подписване със 17 гласа „за”, „против” и „въздържали се” – няма,  е взето решение, според което Общински съвет –Самоков дава съгласие Община Самоков да кандидатства за строителстото на новия обект.

 Второто решение е относно кандидатстване на Община Самоков с проект „Пристройка и преустройство на част от детска градина „Зорница” по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022 г.” Проведено е явно гласуване чрез саморъчно подписване със 17 гласа „за”, „против” и „въздържали се” няма.

Третото решение е също по протокол от втори септември тази година относно кандидатстване на Община Самоков с проект „Двуетажна пристройка и преустройство на част от детска градина „Детелина” Решението е взето след проведено явно гласуване чрез саморъчно подписване със 17  гласа „за”, „против” и „въздържали се” няма, с пари от хазната трябва да се осигури 254 044,62 лв. с ДДС собствено финансиране.  Средствата ще бъдат заложени в бюджетите на община Самоков, като крайният срок за изпълнение на всички дейности, съгласно Програма  за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022,  е 31.12.2023 г.

Четвъртото решение е относно кандидатстване на Община Самоков с проект „Преустройство, реконструкция и пристрояване на детска градина във филиал на детска градина „Пролет” по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022  г.,на основание чл.21, ал.1, т.6  от ЗМСМА, чл.87, ал.2, т.3 от „Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет на Община Самоков и взаимодействието му с общинската администрация” . Решението е взето след проведено явно гласуване чрез саморъчно подписване със 17 гласа „за”, „против” и „въздържали се”  – няма. Ще се осигури собствено финансиране 340 678,61 лв. с ДДС. Средствата ще бъдат заложени в бюджетите на община Самоков като крайният срок за изпълнение на всички дейности, съгласно Програма  за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022,  е 31.12.2023 г.

С тези четири проекта Общината ще кандидатства за финансиране пред Министерство на образованието по програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022”.
Чрез проектите се кандидатства за финансиране на строителни дейности в едно училище и три детски градини. Първият проект е за нова пристройка за столова и две класни стаи, която ще се изгражда в двора на училище „Авксентий Велешки”. Стойността му е близо 300 хил. лв.  – уточниха от Общинска администрация.

Решенията касаят три детски градини.

Проектът за ЦДГ „Детелина” предвижда изграждането на двуетажна постройка и преустройство на част от сградата на детската градина, с цел разкриване на една нова група, както и изграждане на физкултурен салон и мултифункционално пространство. Общата стойност на проекта е 854 хил. лв., от които 254 хил. лв. ще бъде собствено финансиране – уточниха от обкенска администрация.

Проектът за детска градина „Пролет” е довършване и оборудване на съществуваща сграда в двора на обединено училища „Неофит Рилски” 2. Новата сграда ще позволи разкриването на 3 нови групи към детската градина. Стойността на проекта е 1 240 678 лв., от които собствено участие на общината е 340 678 лв.

Четвъртият проект е за ДГ „Зорница”, където се предвижда изграждане на пристройка с оборудване, детски съоръжения и площадка за безопасност на движението.Пристройката ще даде възможност за разкриване на две нови групи. Стойността на проекта е 280 хил. лв. – оповестиха от общинска администрация.