Сдружение с нестопанска цел „Коалиция за граждански проекти” инж. Славчо Георгиев, Анжелино Димитров, инж. Славчо Тасев, д-р Константин Панев: Екскметът на Самоков Владимир Георгиев – водач в листата на червените за изборите на 27 октомври, обикаля селата, хвърля прах в очите на хората и се представя за „новото лице” в политиката

12-ет години чии проблеми разреши Георгиев? Бившият кмет на Самоков и настоящ общински съветник Владимир Георгиев е и водач на листата на червените за изборите за народен представител от така наречената „БСП-Обединена левица”, за която стана известно, че въобще не е обединена. Председателят на ПП МИР Симеон Славчев с гръм и трясък напусна лявото обединение, председателят на ПП „Нормална държава” Георги Кадиев екс зам.-министър на финансите също не е пожелал да се включи в групата на Ат. Зафиров и други.

Дали този процес на фиктивно обединение не е бил менажиран по някакъв начин от известния политически и икономически рейдър Делян Пеевски?

Екскметът на община Самоков Владимир Георгиев е успял да се вмъкне на първо място в така наречената „Обединена левица” , но са налице твърде много възражения срещу него – от морално и професионално естество. Пълен блъф е, че такива лица и подобните на него са в състояние да разрешават настоящата политическа криза на в България. През трите поредни мандата, през който той беше на командирския мостик на община Самоков, стана ясно, че в него няма нищо социалистическо – това е категоричното становище на правозащитниците от Неправителствената организация ” Коалиция за граждански проекти” в Самоков. „ Не е ли повече от сигурно, че ако случайно попадне в Народното събрание Владимир Георгиев ще бъде напълно безличен? Какъв експертен потенциал има това лице, и каква законодателна продукция би могъл да осъществи той? С оглед на досегашните му политически прояви е ясно, че такива индивиди нямат капацитет за участник в Законодателния орган на Република България. Освен това съществува информация, че в Ихтиман, Ботевград, Пирдоп, Златица, Сливница и Костинброд Георгиев е напълно неразпознаваем. Но едно нещо е сигурно, че около него и останалите в листата на Обединената левица трябва да се направи нещо като санитарен кордон. Служители от община Самоков твърдят, че по време на неговото кметуване срещу него са били насочвани санкции от Сметната палата и АДФИ. „, споделят от Коалиция за граждански проекти” в Самоков.

 „Любопитно е и да посочим някои детайли от декларацията на В. Георгиев за имущество и интереси от 16.05. 2022г. В нея В. Георгиев е посочил, че размерът на банковите му влогове в български левове възлиза на 100 хил.лв. Направил е дарения на двете си дъщери под формата на банкови депозити от по 12 хил.лв. Годишната му данъчна основа от трудови доходи е 74 290лв. , годишната му данъчна основа от друга стопанска дейност е 1 245лв. и годишната данъчна основа за доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество е 2 000лв.

Към 15.05.2023г. банковият му влог е нараснал с 20 хил. и е станал 120 хил.лв. Една от дъщерите му отново е получила банково дарение в размер на 12 хил.лв.

Нараснали са и облагаемите му доходи:

От Годишна данъчна основа от трудови доходи – 86 050 хил.лв. , от друга стопанска дейност 3 727лв. и от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество -3 000лв. След настъпилата тотална промяна в неговия обществен статус на 14 май 2024г Георгиев вече в качеството си на общински съветник попълва съответната декларация.

Банковата му сметка вече е станала 150 хил.лв. ,като той сочи,  произход на тези средства са от заплата.

Една от дъщерите му получава по-голямо дарение от миналогодишното- 13 538лв. Променени са стойностите и на облагаемите му доходи: трудови 106 959 лв., от друга стопанска дейност 3 830 лв., от наем – 3 700лв.

В последната декларация на В. Георгиев се появява размер на дохода на лицето с което той съжителства на съпружески начала – 17 551лв. Повече от ясно е, че тези данни са недостоверни? Не са един и два административните абсурди на които В. Георгиев беше автор? Емблематично е едно от решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург „ Рашева срещу България”.

Става дума за дело, свързано с прекомерната продължителност на едно реституционно производство по закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Съдът е констатирал пълно бездействие на властите от община Самоков – както на общинския съвет, на кмета на община Самоков, така и на общинската служба по земеделие и гори, които след 2013г. не са предприели никакви мерки за да довършат процеса на реституция и да намерят подходящи парцели в землището на с. Ярлово и по този начин да изпълнят решенията на съдилищата в РБ с които е признато правото на възстановяване на земя в размер на 8 275кв.м. на г-жа Рашева.

Прелюбопитна е и сагата около втория паметник на Константин Фотинов в Самоков.

На 05.08.2015г. тогавашният зам. министър на културата Бони Петрунова е поискала от Георгиев в 7-ем дневен срок да информира Министерството на културата относно предприетите от неговата страна действия свързани с поставянето на паметника. Тя му е припомнила, че за провеждане на процедура на съгласуване и изграждане на паметник е необходимо предложението да бъде направено по реда на ЗУТ и ЗКН. За разглеждане от специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства. Към предложението е трябвало да бъдат приложени : Решението на ОбС, Схема по ЗУТ издаден от гл. архитект на Община Самоков, Инвестиционен проект за изграждането на паметника, изработен от правоспособни лица и макет в подходящ мащаб илюстриращ пластичното решение. Градската легенда за случващото се около паметника е следната: В. георгиев в желанието си да направи услуга на своята съпартийка Илияна Йотова/ бивш евродепутат от БСП , а по настояще вицепрезидент на РБ/която се е сетила, че един приятел на мъжа й имал в двора си в Пазарджик една монументално декоративна структура подходяща за някоя от главните улици на Самоков. Вярно ли е, че по този случай бюджетът на общината е бил олекнал с 60 хил.лв. заминали в Пазарджик?

На 07.12.2020гг. новият зам.министър на културата Амелия Гешева известява Георгиев , че спрямо община Самоков започва производство по издаване на разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка по Закона за културното наследство. Изпратен му е бил и съответния Констативен протокол от МК. На лице е пълно информационно затъмнение както по този случаите, така и по редица други преписки, а организаторът на това противоправно деяние е бившият кмет на община Самоков В. Георгиев.

Днес Георгиев предизборно обикаля селата в община Самоков и хвърля прах в очите на хората като им се представя за човек с ново лице в политиката , който ще бъде в състояние да разреши проблемите им! А нима в продължение на 12 години той беше ангажиран само и единствено в това да подобри материалното си благосъстояние? Всичко останало не го интересуваше.

Питаме чии проблеми разреши? В продължение на година и кусур беше разпоредил поставянето на специална бариера в сградата на общината чрез която да се ограничи достъп на гражданите до неговия кабинет и до стаите на съответните служители.

По негово време не беше обявен нито един конкурс за директори на общинските предприятия, назначаваха се хора на синекурни позиции близки до общинското ръководство на БСП. Обществените поръчки отиваха в ръцете на доверени лица.

Прелюбопитен е и казусът с незаконната постройка в Девическия манастир в Самоков. По време на неговото управление източно от църквата е построено „бунгало” което не се вписва в цялостния архитектурен план на Девическия манастир. Общоизвестен е факта, че става дума за обект със специална защита . Освен това всички самоковци знаят че в манастира има 10-ет празни къщи. Доколкото ни е известно незаконното строителство е извършено от строителната фирма на две лица от Брацигово, които нямали необходимия Лиценз за извършване на строителни дейности на такива защитени обекти.

След намесата на главна дирекция „ Строителен Контрол в ДНСК инж. Георги Даракчиев се стигна и до издаването на заповед за премахването на незаконната постройка подписана от зам.-кмета Люба Кленова.

Преди повече от една година В. Георгиев в качеството си на кандидат кмет за четвърти пореден мандат В. Георгиев се изтича до Говедарци и преряза лентата на Къщата „ музей д-р Мара Малеева –Живкова”. Куриозното е че тази музейна бутафория е под ключ. Ние от Сдружение с нестопанска цел” Коалиция за граждански проекти” призоваваме около Георгиев и неговата компания в листата да се формира истински санитарен кордон”, категорични са от Сдружението с нестопанска цел.

Сдружение с нестопанска цел „Коалиция за граждански проекти” инж. Славчо Георгиев, Анжелино Димитров, инж. Славчо Тасев, д-р Константин Панев