Румен Радев не иска Николай Ненчев за посланик в Украйна

Повече от 2 години България няма посланик в Украйна. И то в момент, когато отношението към агресията на Русия срещу тази държава е ключово. Сега се разбира, че причина за това е опозицията на президента Румен Радев, който има много причини да не харесва предложения за посланик Николай Ненчев.

Президентът Румен Радев се обяви против назначаването на бившия военен министър Николай Ненчев за посланик в Украйна.

Оказа се, че държавният глава досега е отказвал да подпише указ Ненчев да оглави официално мисията, а сега реагира остро на идеята на служебния кабинет да го прати в Киев като временно управляващ българското посолство. За втората процедура правителството няма нужда от подписа на Радев.

За всичко това се разбра във вторник от позиция на президента, разпространена до медиите.

Само ден по-рано бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси каза, че Ненчев е временно назначен за посланик в Украйна.

Радев оправда позицията си против назначението на Ненчев с това, че той не притежава „необходимите професионални качества и подготовка“ за поста, за който е предложен. Той обвини правителството, че заобикаля Конституцията заради временното назначение, което позволява да се избегне ролята на президентската институция. Подобна теза разви и вицепрезидентката Илияна Йотова.

Малко след обявената от Радев позиция, назначеният от него служебен премиер Димитър Главчев, който изпълнява и ролята на външен министър, каза, че при избора на Ненчев за временен посланик са спазени всички законови процедури.

Всъщност напрежението между Радев и Ненчев датира още от времето, когато първият е начело на Военновъздушните сили, а вторият – министър на отбраната. Освен това президентът и бившият министър са на различни позиции по отношение на помощта за Украйна, на територията на която Русия води завоевателна война от февруари 2022 г.

България няма пълномощен посланик в Украйна от началото на войната през 2022 г., когато Костадин Коджабашев беше изтеглен от там, а междувременно мандатът му изтече.

Второто обстоятелство – досега Радев нито е посещавал, нито дава индикации, че иска да посети Украйна. Той е един от малкото европейски лидери, които не са го направили. В последните две години неговите изявления във връзка с войната до голяма степен възпроизвеждат тезите на Кремъл.

Той е остър противник на изпращаното на оръжие за Киев, което е една от основните външнополитически цели на Володимир Зеленски и администрацията му. Той се противопоставя и демонстративно показва отказа си да приеме и политиката на Запада и НАТО, които приоритизират изпращането на оръжейна помощ за Украйна.

В същото време Николай Ненчев през годините многократно е заемал прозападни позиции. Той беше един от бившите военни министри, които в последните две години на два пъти изразяваха публично позиции за изпращането на военна помощ за Украйна.

Има обаче и още нещо. Един от сблъсъците между Радев и Ненчев в годините е свързан и с настоящата съпруга на президента – Десислава Радева.

Източник: Свободна Европа