Ремонтът на клинична лаборатория приключи

От болницата вчера съобщиха, че е завършен ремонтът на клинична лаборатория. Осигурена е високотехнологична апаратура, качествени реактиви, калибратори, контроли и консумативи от водещи кевропейски фирми, съгласно изискванията на ЗОП, клинична лаборатория притежава сертификати от национална система за външна оценка на качеството. В нея работи екип от обучени професионалисти- лабораторен лекар със специалност по клинична лаборатория и сертификат за преминал обучение по хормонален анализ, химици с магистърска степен, медицински специалисти с опит и дългогодишен стаж – напомнят от болницата.
Клиничната лаборатория на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД е акредитирана за второ ниво на компетентност, съгласно медицинския стандарт „Клинична лаборатория“ и сертификация по ISO 9000:2015.
В клинична лаборатория се извършват изследванията по алгоритмите на всички клинични пътеки в стационара, консултативна дейност от ФСПМ Самоков и платени изследвания на клинично –лабораторни показатели свързани с диагностика и лечението на социално и демографски значими заболявания /на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми, онкологични заболявания на дебелото черво, простатната жлеза и др./ Това са високоспециализирани изследвания, за които към настоящият момент „МБАЛ-Самоков“ ЕООД няма сключен договор с РЗОК София област.
Припомняме, че през месец април тази година съветниците взеха решение да се отпуснат средства за ремонт на клиничната лаборатория на болницата. С решението си съветниците добавиха нова позиция в Списъка за капиталови разходи за 2020г.:  „Основен ремонт на отделение по клинична лаборатория” в МБАЛ – Самоков със сумата от 48 928 лв., съгласно приложена оферта.